'Positie Afghaanse vrouw moet beter'

WASHINGTON, 8 OKT. Voortgaande discriminatie van vrouwen in Afghanistan door de nieuwe machthebbers in Kabul brengt mogelijke internationale hulp voor de wederopbouw van het land in gevaar. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren gezegd. Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, maakte voortzetting van hulp gisteren afhankelijk van een liberalere politiek van de Talibaan ten opzichte van vrouwen.

Beiden reageerden daarmee op een oproep, zondag, van de nieuwe machthebbers in Kabul voor meer hulp. “Zolang ons bestuursapparaat nog in een staat van verlamming verkeert, zal het zeer moeilijk zijn voor Afghanistan om zonder buitenlandse hulp op eigen benen te staan”, zei de voorlopige minister voor Buitenlandse Zaken, Mullah Mohamed Ghaus, toen op een persconferentie.

De Talibaan hebben na hun inname van Kabul onmiddellijk alle meisjesscholen gesloten. Vrouwen mogen tot nader order niet buitenshuis werken. Volgens Boutros zijn deze maatregelen in strijd met de internationale conventie tegen de discrimninatie van vrouwen uit 1979 en het verdrag uit 1966 over de sociale en economische rechten van vrouwen. Afghanistan heeft, aldus Boutros, beide overeenkomsten ondertekend en het verdrag uit 1966 zelfs geratificeerd.

Pakistan is inmiddels begonnen met een bemiddelingspoging tussen de Talibaan de Oezbeekse krijgsheer Abdul Rasheed Dostam. Dat heeft een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. De woordvoerder ontkende overigens dat Pakistan een voorkeur heeft voor de Talibaan. Doel van de bemiddeling is slechts, aldus de woordvoerder, om een veldslag tussen de Oezbeekse krijgsheer en de strijders van de Talibaan te voorkomen. De woordvoerder onderstreepte dat de standpunten nog ver uit elkaar liggen. Dostam wil dat de Talibaan hem met rust laten en als gelijke erkennen. De Talibaan daarentegen zien zichzelf als de nieuwe regering van geheel Afghanistan. Dostam en de door de Talibaan verdreven president Burhanuddin Rabbani hebben elkaar vanmorgen bij Dostams bolwerk Mazar-i-Sharif in Noord-Afghanistan ontmoet voor overleg over een bondgenootschap. (Reuter, AFP, AP)