Overheid maakt superrendement op 'gok' Andriessen

EINDHOVEN, 8 OKT. In ruim drie jaar hebben de Nederlandse overheid, banken en andere financiers op hun investering in DAF Trucks 250 procent winst gemaakt. Zo'n superrendement is het gros van de beleggingen in aandelen op de Amsterdamse beurs - zelfs met de huidige records - niet gegeven.

Gistermiddag kondigde de Amerikaanse truckproducent Paccar een bod aan van 933 miljoen gulden op alle aandelen van DAF, die begin 1993 bij de oprichting een waarde hadden van 370 miljoen gulden. “Het was heel risicovol in 1993. Ik ben hen nog steeds dankbaar”, zei president-directeur C. Baan gisteren over de aandeelhouders van het eerste uur. De laatste twee jaar hebben de beleggers ook al 71 miljoen gulden dividend ontvangen. Drie jaar na het faillissement van het 'oude' DAF gaat het voortreffelijk: vorig jaar maakte DAF 164 miljoen gulden netto winst en werd ook nog 69 miljoen gulden vennootschapsbelasting betaald. DAF is niet aan de effectenbeurs genoteerd.

De verkoop aan Paccar betekent dat minister Wijers van Economische Zaken beloond wordt voor de 'gok' van zijn voorganger Andriessen. De Nederlandse overheid toucheert voor zijn pakket van 39 procent van de aandelen een bedrag van zo'n 350 miljoen gulden, dat is wellicht net voldoende smeerolie om de redding uit faillissement van Fokker te laten slagen, net zoals DAF in maart 1993 uit faillissement werd heropgericht.

President-directeur Baan hield gistermiddag bij hoog en bij laag vol dat de aandeelhouders geen druk hadden uitgeoefend om een koper te vinden. De aandeelhouders waren pas om een uur 's middags - per fax - geïnformeerd. De regels van de SER-fusiecode verbieden eerdere informatie: vakbonden en ondernemingsraad moeten eerst op de hoogte worden gesteld. Bovendien moest DAF rekening houden met Paccar, genoteerd op de Amerikaanse elektronische schermenbeurs Nasdaq. Paccar moest voor de opening van de Amerikaanse beurs een bericht aan zijn beleggers verspreiden, en weer een half uur daarvoor de beurstoezichthouder SEC informeren.

Ook al is de Nederlandse overheid met twee ambtenaren (thesaurier drs. H. Brouwer van Financiën en drs. P. Winters van Economische Zaken) in de raad van commissarissen vertegenwoordigd, zij waren gebonden aan stilzwijgen, zo betoogde financieel directeur drs. H. Wagter. “DAF had bij hun voordracht als commissaris erop aangedrongen dat de aandeelhouders niet aan tafel zouden zitten. Opdat de stukken van de raad van commissarissen niet bij de overheid als aandeelhouder op tafel kwamen.”

De aandeelhouders vergaderen morgen over het bod. Naast de Nederlandse en Belgische overheden zijn dat onder meer ABN Amro (bijna 10 procent), Aegon, investeringsmaatschappijen Vado en NPM, NIB en een groepje dealers en leveranciers.