Onderzoek naar Bende van Nijvel

BRUSSEL, 8 OKT. Politie en justitie in België hebben in het onderzoek naar de Bende van Nijvel het spoor naar extreem-rechtse groeperingen ernstig verwaarloosd. Enkele van die groepen hebben mogelijk banden met de rijkswacht. Ook de rol van de Belgische Staatsveiligheid is nooit onderzocht.

Dat zijn de belangrijkste conclusies in een rapport dat de Leuvense hoogleraren Raf Verstraeten en Cyrille Fijnaut hebben geschreven in opdracht van het Belgische parlement. In het begin van de jaren tachtig overviel de Bende van Nijvel zes supermarkten van de ketens Delhaize en Colruyt in Belgisch Brabant en Vlaanderen. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven, zonder dat er iets werd buitgemaakt. Het rapport van de Leuvense criminologen is “een inventaris van alle publiek gemaakte grieven”. In het rapport wordt geen oordeel geveld over de klachten, maar de makers concluderen wel dat een bijzonder negatief beeld wordt gepresenteerd van het politie- en justitie-onderzoek. Op verzoek van het parlement worden de komende weken enkele conclusies uit het rapport nader onderzocht. (ANP)