Na boycot door Krajisnik; VS dreigen met nieuwe sancties Pale

WASHINGTON/PALE, 8 OKT. De Amerikaanse regering zal herinvoering van economische sancties tegen de Bosnische Serviërs voorstellen aan de VN-Veiligheidsraad als de Bosnisch-Servische leiders het gezamenlijke bestuur in Bosnië met moslims en Kroaten blijven dwarsbomen.

Dit heeft de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Nicholas Burns, gisteren verklaard. De verklaring kwam nadat de Bosnische Serviër Momcilo Krajisnik, een van de drie presidenten van Bosnië, afgelopen zaterdag niet was komen opdagen bij de inauguratie van de nieuw gekozen presidenten van Bosnië voor het parlement in Sarajevo. De moslim Izetbegovic en de Kroaat Zubak waren bij die inauguratie wel aanwezig. Krajisnik zei dat zijn veiligheid in Sarajevo onvoldoende was gegarandeerd.

“Het was een belangrijke symbolische gebeurtenis die was bedoeld als startschot voor een nieuw tijdperk in Bosnië”, aldus woordvoerder Burns. “De Bosnische Serviërs zijn ervan op de hoogte gesteld dat sancties kunnen worden heringevoerd als zij doorgaan de gezamenlijke Bosnische instituties te boycotten”. Burns zei dat de Amerikaanse regering zondag in een brief aan Krajisnik heeft laten weten dat de Amerikaanse regering verwacht dat snel stappen worden ondernomen die aantonen dat de Bosnische Serviërs meewerken aan het vredesproces in Bosnië. De Amerikaanse gezant in Bosnië, John Kornblum, heeft zondag ook de Joegoslavische leider Milosevic telefonisch opgeroepen zijn invloed op de Bosnische Serviërs te gebruiken.

Krajisnik zei gisteren in een vraaggesprek met de Britse radiozender BBC dat hij bereid is een verklaring te tekenen waarin hij belooft de Bosnische grondwet te zullen verdedigen. Maar hij zei dat de volgende ceremonie met de andere leden van het Bosnische presidentschap moet plaatshebben op het territorium van de 'Servische Republiek'. Hij zei dat het uit veiligheidsoverwegingen genomen besluit van de Bosnische Serviërs om niet naar Sarajevo te reizen, moet worden gerespecteerd. Het initiatief voor een nieuwe ontmoeting van de drie presidenten moet worden genomen door vredescoördinator Carl Bildt, aldus Krajisnik.

De VN-Veiligheidsraad heeft nadat op 14 september in Bosnië verkiezingen zijn gehouden, de sancties tegen de Bosnische Serviërs en tegen Joegoslavië opgeheven. Sindsdien heeft de internationale gemeenschap volgens diplomaten geen effectief middel meer om de Bosnische Serviërs te dwingen om de verplichtingen van het verdrag van Dayton na te komen. (Reuter)