Ministers wijzen onderzoek naar BSE af

LUXEMBURG, 8 OKT. Europa heeft te weinig experts op het gebied van de runderziekte BSE om een internationaal onderzoek op te zetten. De Europese bewindslieden die verantwoordelijk zijn voor onderzoek wilden maandag in Luxemburg, mede daarom, niet ingaan op verzoeken van Europees commissaris Cresson om een internationaal BSE-programma op te zetten.

De ministers menen ook dat het Cresson ontbreekt aan elke onderbouwing van haar plannen. Cresson vraagt de EU-lidstaten om een bedrag van ongeveer 20 miljoen gulden voor BSE-onderzoek. Hoe zij dat geld wil besteden, geeft de Franse Eurocommissaris echter niet aan.

De Britten zeggen bovendien dat zij eenzelfde bedrag best voor onderzoek hadden willen uittrekken, als er maar voldoende experts te vinden zijn. De Europese bewindslieden lieten Cresson verder weten dat er weinig kans is om een bedrag van ongeveer anderhalf miljard gulden, afkomstig uit de landbouwoverschotten, over te hevelen naar onderzoeksprogramma's voor 1997 en 1998. Zij vinden dat Cresson ook op dit terrein haar plannen nauwelijks onderbouwt.

Voor een zestal landen, waaronder Nederland, geldt bovendien dat zij de overschotten op de landbouwbegroting willen teruggeven aan de lidstaten zelf. Zij willen dit geld gebruiken om de moeilijke kwalificatie voor de gemeenschappelijke munt euro soepeler te laten verlopen.