Justitie in Spanje denkt aan vervolgen van Pinochet

MADRID, 8 OKT. De Spaanse justitie is een onderzoek begonnen naar de mogelijkheid de Chileense generaal Augusto Pinochet te vervolgen. Pinochet, die van 1974 tot 1990 in Chili aan de macht was, wordt verdacht van ontvoering, verdwijning, marteling en moord op duizenden mensen, onder wie een groot aantal Spanjaarden.

Tegen Pinochet werd deze zomer een aanklacht ingediend door de Spaanse Unie van progressieve aanklagers. Het dagblad Diario 16 onthulde gisteren dat de Madrileense onderzoeksrechter García-Castellón hun aanklacht ontvankelijk heeft verklaard.

Het is de tweede maal in enkele maanden dat de Spaanse justitie zijn pijlen richt op het Zuidamerikaanse continent. Eerder startte de Spaanse “supperrechter” Baltasar Garzón een onderzoek tegen de voormalige Argentijnse militaire junta op verdenking van genocide en terreur in de zogenaamde “vuile oorlog” gedurende de dictatuur in dat land. Deze zaak zal wellicht bij de vervolging van Pinochet worden gevoegd voor een gezamenlijke behandeling.

Volgens Spaanse deskundigen is de vervolging van Pinochet en zijn handlangers “moeilijk, maar niet onmogelijk”. Verwacht wordt dat het onderzoek geruime tijd in beslag zal nemen. In Spanje wordt vermoedt dat de Chileense autoriteiten weinig medewerking zullen verlenen bij de vervolging van Pinochet. De bejaarde generaal bekleedt nog altijd een belangrijke positie als opperbevelhebber van het leger. Onder zijn bewind verstrekte hij zichzelf en zijn medewerkers een amnestie voor mogelijke wandaden van zijn regime. Als Chili weigert mee te werken behoort een verzoek tot uitlevering tot de mogelijkheden.

De meeste verdwijningen en martelingen onder het terreurbewind van Pinochet vonden plaats in de jaren zeventig. Ook veel Spanjaarden waren hiervan het slachtoffer. Meeste bekendheid kreeg geval van de Spaanse diplomate Carmelo Soria, die in 1976 werd doodgemarteld. Haar zaak werd door de Chileense rechters uiteindelijk in de doofpot gestopt.