Hof: Martha U. korter cel, eerder TBS

LEEUWARDEN, 8 OKT. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 43-jarige ziekenverzorgster Martha U. veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging. De vrouw was eerder door de rechtbank in Groningen voor het doden van vier patiënten veroordeeld tot negen jaar celstraf en TBS.

Het gerechtshof komt tot de lichtere straf - de procureur-generaal had twee weken geleden weer negen jaar geëist - omdat de rechtbank onvoldoende rekening heeft gehouden met het feit dat deskundigen haar verminderd toerekeningsvatbaar achten.

Volgens het hof was het realiteitsbesef van de ziekenverzorgster in verpleeghuis Vliethoven in Delfzijl zo ernstig verstoord en haar werkelijkheid zo ernstig vertekend, dat zij ervan overtuigd was de patiënten uit het lijden te moeten verlossen. De vrouw bracht de demente patïenten met insuline-injecties om het leven. Justitie verdenkt haar van negen moorden, maar legde haar uit juridische overwegingen slechts vier ten laste.

De kortere gevangenisstraf maakt het mogelijk dat de ziekenverzorgster eerder wordt behandeld. Haar advocaten, de broers W. en H. Anker, hebben daarvoor uitdrukkelijk gepleit omdat dit kans op genezing groter maakt.

Het gerechtshof onderschrijft dat de kans op herhaling bij Martha U. groot is. “Zij zal zich aangetrokken blijven voelen tot een verzorgende rol, hetzij professioneel, hetzij vrijwillig. Dit brengt risico's met zich mee voor de te verzorgen personen”, aldus vice-president W. Brouwer. Zonder behandeling zal zij zich volgens het hof geroepen blijven voelen over leven en dood te beschikken. Volgens haar advocaten heeft de vrouw, die vanmorgen niet bij de uitspraak aanwezig was, opgelucht op de uitspraak gereageerd. Volgens beide Van Ankers kan haar TBS-behandeling nu op korte termijn beginnen.

Het gerechtshof stelt dat de strafvermindering niet is opgelegd omdat het de ernst van de feiten minder acht. Ook het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, waaruit is gebleken dat de leiding van verpleeghuis Vliethoven heeft gefaald, speelde voor het hof geen rol.

De “lakse wijze” waarop de medische staf heeft gereageerd op gerezen verdenkingen doet volgens het vonnis niets af aan de eigen verantwoordelijkheid van de verdachte. Ook vermeldt het gerechtshof nadrukkelijk geen rekening te houden met het feit dat de vrouw van meer dan de vier ten laste gelegde moorden wordt verdacht.