Fusie in Vlaamse toneelwereld

BRUSSEL, 8 OKT. Twee van de grootste toneelgezelschappen van Vlaanderen, het Nederlands Toneel Gent (NTG) en de Blauwe Maandag Compagnie (BMCie), willen fuseren tot één repertoiregezelschap. Regisseur Luc Perceval van de BMCie moet artistiek leider worden van het gefuseerde gezelschap, dat per 1 juli volgend jaar zou samengaan.

De Vlaamse minister van cultuur Luc Martens moet zich nog uitspreken over de voorgenomen fusie. Hij heeft tot nu toe vooral geijverd voor meer samenwerking tussen de drie stadsgezelschappen NTG, de Brusselse KVS en KNS-Antwerpen, maar zou ook positief staan tegenover de samenwerkingsplannen van NTG en de onafhankelijke BMCie.

De twee gezelschappen hopen op een gezamenlijk budget van 200 miljoen frank: 100 miljoen van het NTG, 50 miljoen van de BMCie en nog eens 50 miljoen uit eigen inkomsten (samen ruim 10 miljoen gulden). Hiermee moeten grotere en duurdere produkties mogelijk te zijn. Ook zou het gefuseerde gezelschap op tournee gaan.

Door de fusie is het NTG verlost van de zoektocht naar een nieuw artistiek leider die de huidige directeur, Hugo van den Berghe, moet opvolgen. Het contract met Van den Berghe wordt na dit jaar niet verlengd wegens de terugval van het bezoekersaantal. Het is nog niet duidelijk of met de fusie ontslagen zullen vallen.