Duo krijgt Nobelprijs economie

ROTTERDAM, 8 OKT. De Nobelprijs voor economie is toegekend aan de Canadees William Vickrey (82) en de Brit James Mirrlees (60). Dit heeft de Zweedse Academie van Wetenschappen vanmiddag bekendgemaakt.

Mirrlees, hoogleraar aan de universiteit van Cambridge, en Vickrey, emeritus hoogleraar aan de universiteit van Columbia (New York), zijn beiden micro-economen. Zij hebben onderzoek gedaan naar onvolledige informatievoorziening en de invloed daarvan op economische processen. “De winnaars van dit jaar hebben de basis gelegd voor het onderzoek op terreinen waar asymmetrische beschikbaarheid van informatie een belangrijke rol speelt”, aldus de toelichting van het Zweedse Nobelcomité.

Vickrey heeft onder meer onderzoek gedaan naar de beschikbaarheid van informatie op veilingen van staatsleningen. Mirrlees heeft zich bezig gehouden met contracten en de relaties tussen economische 'actoren' zoals bedrijfsmanagers en eigenaren.

De toekenning van de Nobelprijs aan twee micro-economen is volgens professor Enrico Perotti van de Universiteit van Amsterdam een erkenning dat de afgelopen jaren op dit terrein de meeste theoretische voortgang is gemaakt. “Het gaat om fundamentele zaken die het gedrag van mensen bepalen”, aldus Perotti.