Duitse metaal: einde conflict over ziektegeld

FRANKFURT, 8 OKT. Werkgevers en vakbonden in de Duitse metaalsector hebben hun conflict over vermindering van het ziektegeld gisteren voorlopig bijgelegd. De werkgevers hebben hun leden opgeroepen de eerder afgesproken korting van 20 procent op het ziektegeld niet toe te passen en de metaalbond ziet voorlopig af van acties.

De vakbond IG Metall en werkgevers, verenigd in Gesamtmetall, hebben voorts afgesproken om aanstaande donderdag weer om de tafel te gaan zitten om verder te praten over de ziektegeld-kwestie.

Aanvankelijk zouden de werkgevers in de metaal vanaf 1 oktober jongstleden gedurende de eerste zes weken slechts 80 in plaats van 100 procent van het salaris uitbetalen. Pas na zes weken kunnen werkgevers een beroep doen op hun verzekeringen. Het Duitse parlement was 13 september akkoord gegaan met de maatregel. De bonden hadden hierop gedreigd met massale acties. Vorige week al werden er op verscheidene plaatsen in Duitsland werkonderbrekingen gehouden.

De uitbetaling van het volledige salaris gedurende de eerste zes weken dateert uit 1957, toen IG Metall een staking in de metaal organiseerde die uiteindelijk zestien weken duurde.

De bonden beroepen zich op tal van loonverdragen waarin de uitbetaling van het ziektegeld is geregeld. Deze verdragen gaan boven de wet, stellen de bonden. Kort na afloop van het overleg in de metaalbranche liet Daimler-Benz weten bij ziekte het loon volledig te zullen doorbetalen. Dit concern was het eerste in Duitsland dat liet weten de regeringsmaatregel om te korten op het ziektegeld, te zullen uitvoeren. Dat leidde tot werkonderbrekingen bij vooral de autodivisie Mercedes.

Ook autofabrikant Ford maakte maandag aan het eind van de middag bekend gewoon door te zullen betalen, in ieder geval tot eind dit jaar.

In de tussenliggende periode zal worden gepoogd om voor volgend jaar een voor iedereen bevredigende oplossing te vinden.

Het Siemens-concern kwam overigens vorige week al terug van de maatregel.

Andere bedrijven lieten weten eerst de komende CAO-onderhandelingen te willen afwachten. Het ziektegeld wordt bij de besprekingen over nieuwe arbeidsovereenkomsten een belangrijk punt. Hoe de bonden zich daarbij zullen opstellen, is nog niet duidelijk. (AFP)