Dow Jones even door 6000-grens

NEW YORK, 8 OKT. De Dow Jones, het gemiddelde van een aantal beursgenoteerde fondsen in New York, is gisteren twee keer door de grens van 6000 punten heengebroken, maar daalde vervolgens weer tot onder de openingskoers. De Dow sloot 13 punten lager op 5979.81.

“De Dow gaat altijd eerst door de grens heen en trekt zich daarna weer terug”, weet Peter Mazza, een werknemer die buiten in het zonnetje voor de New York Stock Exchange een sigaretje rookt. “Het duurt altijd even voor de grens echt wordt gepasseerd.” Volgens Mazza en zijn maat was het niet iets heel bijzonders dat de 6000-grens werd gepasseerd. Mazza: “Toen de Dow door de 5000-grens ging, dacht ik iets geweldigs mee te maken, maar nu zijn we al bij 6000 en hij gaat vast nog hoger.”

Het Dow Jones industrieel gemiddelde, dat dit jaar in zijn huidige vorm toevallig ook 100 jaar bestaat, ging nog geen jaar geleden door de 5000-grens. Die opmerkelijke gebeurtenis volgde slechts negen maanden na het passeren van de 4000. In de tussentijd zijn er al diverse crashes en correcties voorspeld, maar optimisten roepen ook dat in het jaar 2000 de 10.000-grens wordt gehaald.

De Dow begon in 1896 met een groep fondsen van Amerikaanse bedrijven. Alleen General Electric is nog over van die oorspronkelijke groep. Nu zitten er bedrijven in als AT&T, Boeing, Disney, IBM, McDonald's en Philip Morris. Dat zijn de fondsen wiens aandeelkoersen representatief worden geacht voor het meten van industriële activiteit. In 1976 sloot de Dow voor het eerst boven de magische grens van 1000 punten, toen op 11 maart een slotkoers van 1003.31 werd bereikt. Het duurde elf jaar voor de 2000 werd bereikt en daarna vier jaar tot de 3000. Nu heeft de Dow zich in vijf jaar verdubbeld.

De NYSE hangt de vlag er niet meer voor uit en er is geen ceremonie gepland. Wel opvallend is de enorme rij die gisteren voor de bezoekersingang stond. De wachttijd was veertig minuten. “Het staat hier tegenwoordig elke dag zwart van de belangstellenden”, zegt Randall Burnett. “Ik wed dat niemand enig idee heeft dat vandaag de 6000 is gehaald.”

Dat blijkt mee te vallen. Tom Davis uit Fairhope, Alabama, staat helemaal achteraan. Hij volgt de beurs via de televisie en weet dat de Dow vanochtend even door de 6000 is gegaan. “O ja?” zegt zijn vrouw, “ik dacht dat dat vrijdag al gebeurd was.” Het echtpaar is vijf dagen op bezoek in New York en daar hoort een bezoek aan de beurs bij.

De bezoekers zijn vaak kleine beleggers die hun spaargeld via beleggingsfondsen in effecten hebben. De Amerikaan belegt niet meer in spaardeposito's en rekent ook niet meer op zijn bedrijfspensioen. Ook de doemscenario's die analisten voor de oudedagsvoorzieningen schetsen, zijn bij velen bekend.

Nu de babyboomers dit jaar voor het eerst Abraham zien is de vraag hoe de oude dag zal worden gefinancierd hoogst actueel.

Daarom zijn er in de VS al meer beleggingsfondsen dan beursgenoteerde aandelenfondsen en daarom wandelt de Dow door elke duizendgrens alsof het niets is.