Door 'spanningen' minder operaties

TILBURG, 8 OKT. Het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg heeft vorige week vijftig niet-spoedeisende operaties moeten afgelasten wegens spanningen tussen medewerkers en de leiding van de afdeling operatiekamers. Een aantal verpleegkundigen anesthesie meldde zich vorige week tegelijk ziek wegens een arbeidsconflict met het hoofd van de afdeling.

Daardoor konden slechts negen van de veertien operatiekamers worden benut. Het ziekenhuis moest de patiënten soms op het laatste moment laten weten dat hun operatie op het afgesproken tijdstip niet kon doorgaan. “Dat betreuren wij zeer”, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

De spanningen tussen medewerkers en het hoofd van de afdeling operatiekamers kwamen in juli dit jaar tot uitbarsting, toen de directie van het ziekenhuis na een rapportage van het afdelingshoofd een medewerker van de afdeling op non-actief stelde wegens seksuele intimidatie van verschillende collega's. Bij de seksuele intimidatie waren geen patiënten betrokken. Hoewel volgens het ziekenhuis de medewerkers het niet oneens waren met de maatregel, lokte deze toch een golf van kritiek uit op het beleid van het hoofd van de afdeling. Een lid van de medische staf werd aangezocht als vertrouwenspersoon. Deze maakte een inventarisatie van de klachten die enkele weken geleden aan de directie werd aangeboden. De belangrijkste klachten waren volgens de voorzitter van de medische staf, de uroloog J. Schroeder, een structurele onderbezetting op de afdeling en het “straffe bewind” van het afdelingshoofd. Schroeder: “Het hoofd vindt dat er hard gewerkt moet worden en daarbij is er geen plaats voor het opnemen van vakantie of vrije dagen, zaken die wel in de CAO zijn vastgelegd.”

De directie van het ziekenhuis besloot na de rapportage het hoofd van de afdeling haar taken op het gebied van personeelsbeleid te ontnemen. Daarvoor is nu tijdelijk het hoofd personeelszaken van het ziekenhuis verantwoordelijk. Binnenkort wordt bovendien een interimmanager ingeschakeld. De medewerkers vonden de maatregel aanvankelijk niet ver genoeg gaan en meldden zich vorige week ziek. Schroeder meent dat er sprake is geweest van een “onheldere communicatie” jegens de medewerkers over de genomen maatregelen. Deze week zijn de verpleegkundigen toch weer aan de slag gegaan. “De angel is uit het conflict gehaald”, zegt Schroeder. Inmiddels functioneren de operatiekamers weer op praktisch normale capaciteit.