Christopher wil nieuwe sancties tegen Nigeria

BAMAKO, 8 OKT. De Verenigde Staten willen nieuwe sancties instellen tegen het militaire regime van Nigeria. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Warren Cristopher, gisteren gezegd.

Christopher begon gisteren aan een reis door vijf Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Als eerste deed hij Mali aan. Daarna volgen bezoeken aan Ethiopië, Tanzania, Zuid-Afrika en Angola. Een van de onderwerpen die hoog op de agenda van Christopher staan, is de verslechterende maatschappelijke en economische situatie in Nigeria. De Amerikaanse regering is volgens Christopher “erg bezorgd over de relatie met Nigeria”. De minister meende dat het tijd is voor nieuwe sancties om het militaire regime van Nigeria te dwingen de binnenlandse situatie te verbeteren. Hij liet in het midden welke sancties hij voor ogen had. Amerikaanse functionarissen sluiten uit dat deze een algeheel olieboycot zullen omvatten. De Nigeriaanse oppositie acht dit echter het enige effectieve middel om het militaire regime van generaal Abacha tot hervormingen te dwingen. (Reuter)