Chinese politie houdt bekende dissident aan

PEKING, 8 OKT. De Chinese politie heeft vanmorgen de bekende dissident Liu Xiaobo aangehouden, nadat zijn woning uitgebreid werd onderzocht. Liu heeft de afgelopen maanden verschillende malen openlijk meer persvrijheid verlangd en de Chinese machthebbers opgeroepen een dialoog te beginnen met de Dalai Lama.

De woning van Liu werd door acht agenten in burger doorzocht. Volgens een familielid van Liu werd “alles overhoop gehaald”. De politie nam boeken en geschriften van Liu in beslag. Later werd Liu gearresteerd. De politie zei niet wanneer hij zou worden vrijgelaten. Volgens het familielid gaf de politie geen reden voor zijn aanhouding.

Liu Xiaobo is een bekende literaire criticus en filosoof, die een belangrijke rol speelde bij de studentenopstand in 1989, die door de Chinese regering met een militaire interventie werd onderdrukt.

Liu werd eerder gearresteerd, nadat hij het indienen van verschillende petities bij het parlement had georganiseerd. Liu bleef toen gedurende zeven maanden in hechtenis zonder dat tegen hem een formele aanklacht werd ingediend. (Reuters)