BUSHPOOTJES

Het theaterseizoen in Moskou is weer begonnen en voor het eerst kunnen rijke Moskovieten in het Bolsjoitheater een zespersoonsloge huren. Kosten per seizoen: circa 150.000 gulden, maar het is inclusief aparte garderobe en een eigen buffet mèt ober. Heb je het gemaakt (in Rusland heeft men het hoogste percentage 20-jarige miljonairs ter wereld), dan eet je niet bij McDonald's maar bij Maxim (600 gulden per persoon) en word je lid van een club.

De contributie voor de Up & Down Club is 10.000 dollar per jaar en de toegangsprijs die bij binnenkomst betaald moet worden 75 dollar. Eén glas cognac kost een gemiddeld maandsalaris. Als je maar geld hebt kun je van alles kopen. Zelfs het weer. De Moskouse burgemeester Loezjkov onderhandelt met het Russische KNMI over de kosten van 'mooi weer' op de 850ste verjaardag van de hoofdstad die volgend jaar gevierd zal worden. Men is namelijk in staat mist, regen en bewolking te laten verdwijnen. In Moskou wordt beweerd dat er 600.000 gulden is betaald om op de inauguratie van Boris Jeltsin (die overigens toch binnen plaatsvond) de zon te laten schijnen. Veertig procent van de bevolking heeft echter een inkomen dat onder de 'armoedegrens' ligt, en al liggen de supermarkten en winkels vol met eten, je moet het natuurlijk wel kunnen kopen. Amerika exporteert naar Rusland de zogenaamde 'Bushpootjes'. Dat zijn kippenpootjes die in de Verenigde Staten onverkoopbaar zijn omdat het vlees een donkere kleur heeft. Amerikanen houden daar in tegenstelling tot de Russen niet van en willen liever wit vlees. De export van deze kiponderdelen kwam tijdens de ambtsperiode van George Bush tot stand. Vandaar de naam. Vandaag een Georgisch recept voor een saus die bij gekookte kip wordt gegeven, maar ook heel goed smaakt bij gegrilde kip.

GEORGISCHE SAUS BIJ KIP:

0,5 liter kippenbouillon

200 gram ongezouten walnoten

4 tenen knoflook

2 laurierbladen

1 zakje saffraandraadjes

2 eetlepels fijngehakte dille

3 eetlepels fijngehakte koriander

2 lente-uitjes

enkele sla- of andijviebladen

1 granaatappel

1 eetlepel azijn

zout en peper

Hak de noten klein. Snijd de sla in reepjes en de lente-uitjes in ringen. Verwarm de kippenbouillon met de saffraan en de laurierbladen en laat de bouillon een half uur op een laag vuur trekken. Verwijder de laurierbladen. Roer noten, knoflook uit de knijper, de fijngehakte kruiden, lente-uitjes en sla door de bouillon. Breng de saus op smaak met zout en peper en een beetje azijn. Roer ten slotte het vruchtvlees van de granaatappel (indien te koop. Zonder deze vrucht lukt het ook) door de saus. Lekker bij dit gerecht: basmatirijst of de nieuwe 'meergranenrijst' van Lassie.