Brieven van Reve aan Nijholt

AMSTERDAM, 8 OKT. Gerard Reve publiceert volgend voorjaar de brieven die hij schreef aan de acteur Willem Nijholt, met wie hij begin jaren zestig een verhouding had. Nijholt heeft daarvoor toestemming gegeven in het aan hem gewijde VARA-tv-programma De show van je leven. Reve is hem ook toen de verhouding allang voorbij was, tot in de jaren tachtig, brieven blijven schrijven.

Volgens zijn vriend en zaakwaarnemer Joop Schafthuizen vertegenwoordigen ze een grote literaire waarde, en bovendien betekent de publicatie “weer brood op de plank”. Reve en Nijholt ontmoetten elkaar bij het hoofdstedelijke COC, waar de acteur zich naar zijn zeggen “als een Florence Nightingale” ontfermde over de hevig drinkende schrijver. Nijholt zei de aanstaande brievenbundel als “een eer” te beschouwen.