Blinde darm Paus verwijderd

ROME, 8 OKT. Paus Johannes Paulus II is vanmorgen met succes en zonder complicaties geopereerd aan een chronische blindedarmontsteking, zo hebben zijn behandelende artsen bekendgemaakt.

Iedere suggestie dat de 76-jarige paus ingewandproblemen zou hebben die zouden zijn veroorzaakt door een nieuwe tumor, lijkt hiermee te zijn weerlegd. De paus is omstreeks kwart over zeven de operatiekamer van het Gemelli-ziekenhuis in Rome binnengereden en kwam om tien over negen bij uit de narcose.

“Ik verwacht dat de paus morgen weer op is,” zei chirurg Francesco Crucitti, leider van de medische équipe, op een persconferentie na de operatie. Hij zei dat de ingreep het karakter van een routine-operatie had gehad en ongeveer vijftig minuten heeft geduurd. De normale herstelperiode voor dergelijke operaties is zeven dagen, zei Crucitti. “Maar het kan ook zijn dat hij er eerder uit komt.”

Crucitti onderstreepte dat een eerste weefselonderzoek de diagnose van chronische blindedarmontsteking volledig heeft bevestigd. Het weefsel vertoonde littekens die wezen op een gedeeltelijke genezing die was gevolgd door een nieuwe ontsteking. Dat verklaart waarom de paus zeker drie aanvallen van koorts en misselijkheid heeft gehad, de eerste op de dag voor kerstmis vorig jaar. Er zijn geen andere ziekteverschijnselen in de ingewanden, onderstreepte de chirurg.

“Bijna onmiddellijk na de operatie” is de paus bijgekomen, vertelde Crucitti. Bij het uitgebreide pre-operatieve onderzoek gisteren was al gebleken dat hart en bloeddruk in orde waren.

Johannes Paulus II heeft regelmatig gezegd dat hij hoopt de katholieke kerk het derde milennium binnen te leiden, maar deze succesvol verlopen operatie kan slechts gedeeltelijk een eind maken aan de speculaties over zijn gezondheid.