Ambassade Indonesië boos over aantijging

ROTTERDAM, 8 OKT. Over de mogelijke betrokkenheid van Indonesisch ambassadepersoneel bij de smokkel van xtc-pillen naar Indonesië is 'officieel contact' geweest tussen vertegenwoordigers van de ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie.

Vorige week zondag werd op Schiphol een piloot van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Airlines gearresteerd. De 49-jarige gezagvoerder had achtduizend xtc-pillen bij zich. Het ochtendblad De Telegraaf meldt dat personeel van de Indonesische ambassade en personeel van Garuda Airlines betrokken zouden zijn bij de smokkel van xtc-pillen van Nederland naar Indonesië. De krant zegt zich te baseren op gedetailleerde informatie van de criminele inlichtingendienst (CID). Daarin zou staan dat “een persoon woonachtig in de Bijlmermeer, een bende leidt die op grote schaal xtc smokkelt naar het Verre Oosten”.

Volgens de CID-informatie waarover De Telegraaf zegt te beschikken wordt de secretaris van de handelsattaché van Indonesië door de politie gezien als hoofd van de smokkelorganisatie in Nederland. Garudapersoneel zou regelmatig post van de ambassade meenemen met daarin de xtc-pillen. De piloot zou volgens De Telegraaf hebben gezegd dat de pillen voor “de schoonzoon” van de Indonesische president Suharto waren bestemd.

De ambassadeur van Indonesië heeft gisteren zijn misnoegen geuit over de beschuldigingen en noemt deze een “inbreuk op het principe onschuldig te zijn zolang er geen bewijzen zijn”. Dat bevestigt een woordvoerder van de ambassade vandaag.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de ambassadeur voor een gesprek “met mensen van de Azië-afdeling” op het departement geweest. “Maar een officieel verzoek om opheldering over het politie-onderzoek naar de xtc-smokkel moet schriftelijk worden ingediend en dat verzoek heeft ons nog niet bereikt.”

Garuda zegt “geen enkel commentaar” te willen geven. Ook de Amsterdamse politie onthoudt zich van verdere mededelingen.

Meteen nadat de piloot was gearresteerd deed een delegatie van de Indonesische ambassade op het Amsterdamse politiebureau haar beklag over de behandeling van de arrestant. De piloot zou door de politie onnodig hardhandig zijn behandeld en in een ijskoude cel zijn ondergebracht. De politie ontkent de aantijgingen.