Aandeel Vendex boekt op zwakke beurs forse winst

AMSTERDAM, 8 OKT. Op een zwakke Amsterdamse effectenbeurs zorgde het aandeel Vendex vanmorgen voor een positieve toon. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen was rond het middaguur 1,22 punten lager op 586,25. Vendex won 1,20 gulden op precies 73 gulden.

AMSTERDAM Het detailhandelsconcern Vendex maakte vanmorgen bekend het belang van 36 procent in Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) te verkopen. “Vendex krijgt daarmee in een klap miljoenen aan cash binnen waarmee ze wat moois kunnen beginnen. In de uitzendbranche bij voorbeeld”, opperde een handelaar.

Hoeveel Vendex uiteindelijk aan de transactie overhoudt, is afhankelijk van de koers van KBB. Die stond onder druk nu bekend is dat zo'n grote pluk aandelen op de markt komt. “Bovendien valt voor Bijenkorf een sterke aandeelhouder weg. Dat zien beleggers liever niet”, aldus een handelaar. KBB verloor 6,20 gulden op precies 140 gulden.

Buiten de aandelen in de detailhandel was het vanmorgen rustig op de Amsterdamse beursvloer. De meeste aandelen verloren terrein. Randstad verloor 3,50 gulden op 139,40, Hunter Douglas 1,30 op 131 gulden. Hoogovens was 90 cent lager op 65,10 gulden en DSM verloor 1,50 op 169,50. Slechts enkele aandelen onder de hoofdfondsen boekten winst. Hagemeyer ging omhoog met 1,10 gulden naar 135,50, Koninklijke Olie met 50 cent naar 279,40 en Stork won 30 cent op 52,80.

Onder de kleinere fondsen zette de val van Sphinx zich voort. Na het mislukken van de fusie met het Zwitserse Laufen kan het fonds geen goed meer doen. Het aandeel verloor een gulden op 25,70. Artu Biologicals deed het daarentegen opnieuw goed. Het aandeel won twee kwartjes op 7,90 gulden.

De dollar noteerde vanmorgen lager op de Europese valutamarkten. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt een koers van 1,7109 tegenover een slot van 1,7175 gulden gisteren.

Opde vakutamarkten in het Verre Oosten bestond enige onzekerheid over de mogelijkheden voor een verdere koersstijging en over de komende rente-ontwikkeling in Japan. Aan het begin van de handel in Tokio steeg de dollar wel. Dat kwam door berichten dat de Amerikaanse staatssecretaris van Financiën, Lawrence Summers, zou hebben gezegd “te geloven in een sterke dollar”. Summers ontkende later dat hij dit had gezegd. Handelaren besloten daarna dollars te verkopen, omdat ze hieruit concludeerden dat de Amerikaan geen voorstander is van een hogere koers van de dollar.

NEW YORK De effectenbeurs van New York kwam gisteren voor het eerst in de geschiedenis boven grens van 6000 punten. Dat duurde maar even. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen sloot met een verlies met 13,03 punten op 5979,83. Analisten verwachten dat het niet lang zal duren voordat de beurs van New York de grens werkelijk passeert.

Het gebeurt wel vaker dat de beurs bij het naderen van een mijlpaal even een stapje terug doet. Gisteren kwam daarbij dat de beleggers even moesten bijkomen van de stijging van zestig punten van vrijdag. Deze stijging, die een record opleverde, was het gevolg van een onverwachte banenvermindering in de VS, waardoor de kans op een Amerikaanse renteverhoging steeds kleiner lijkt te worden.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen lager gesloten. Het Nikkei-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen sloot 122,48 punten lager op 21.038,53.