16 procent vrouwen dubt over kinderen

TILBURG, 8 OKT. Zestien procent van de Nederlandse vrouwen in de leeftijd van twintig tot veertig jaar twijfelt minstens een jaar over het krijgen van een kind. Voor driekwart van hen vormt de twijfel daadwerkelijk een probleem. Dit zijn enkele bevindingen van een proefschift waarop de Nijmeegse psychologe H. van Luijn vrijdag aan de Katholieke Universiteit Brabant promoveert.

Met name vrouwen die samenwonen, met een lat-relatie of zonder partner zijn sterk vertegenwoordigd onder de twijfelaars. Een hoge opleiding, sterke werkambitie en grote zelfstandigheid binnen relaties zijn kenmerkende aspecten van deze groep.

De belangrijkste redenen waarom twijfelaars uiteindelijk geen kinderen willen is de angst de vrijheid te verliezen, het opzien tegen de verantwoordelijkheid van de opvoeding. Ook zien veel vrouwen op tegen de combinatie van werk buitenshuis en de zorg voor een kind. Het zoeken naar informatie, onderhandelen met de partner en uitstel van de beslissing zijn de meest gebruikelijke manieren waardoor twijfelaars proberen tot een oplossing te komen van hun conflict. Hoewel de twijfel gepaard gaat met uitstel van de beslissing, kiest ruim tweederde van de vrouwen uiteindelijk toch voor het krijgen van een kind. Tien procent blijkt er definitief van af te zien. (ANP)