VW stopt productie in noorden China

De Duitse autofabrikant Volkswagen wil zijn fabriek in Changchun, China sluiten. De vestiging, waar auto's van het Jetta-model van de band lopen, zit zwaar in de rode cijfers. Zowel de productie als de verkoop ligt al maanden nagenoeg stil. “We moeten overwegen of de fabriek niet helemaal dicht moet”, zegt VW-Aziëchef Martin Posth in het weekblad Der Spiegel.

Het verlies zou zijn opgelopen tot 250 miljoen mark. De Chinese partner, het staatsbedrijf First Automotive Works (FAW), weigert een cent in de fabriek te stoppen. Ook trekken de Chinezen zich niets aan van de afspraak uit 1991, toen de fabriek openging, om vanaf volgend jaar de verkoop geleidelijk in handen van VW te geven. In Changchun zouden jaarlijks 150.000 auto's worden gemaakt. Vorig jaar waren het er maar 18.000. Volkswagen is met een aandeel van 60 procent de belangrijkste buitenlandse autoproducent in de Volksrepubliek. Er staat ook een fabriek in de havenstad Shanghai waarin met een andere Chinese partner Santana-personenwagens worden gemaakt. Deze vestiging draait zonder problemen.