Van Hooijdonk

Op Schiphol, bij de bagageband, kwam de eerste gelukwens uit Schotland op zijn mobiele telefoon. Niet van de clubleiding van Celtic, noch van trainer Tommy Burns. Maar van ploeggenoot Andreas Thom.

Ze spraken Engels met elkaar, Pierre van Hooijdonk en de Duitser. Vandaag keert hij terug naar Glasgow en ondanks zijn excellente invalbeurt tegen Wales is Van Hooijdonk op alles voorbereid, nadat hij twee weken geleden problemen kreeg over zijn contract. Clubeigenaar McCann wil hem niet de salarisverhoging geven die hem mondeling is toegezegd.

Van Hooijdonk: “Deze twee treffers komen op een fantastisch moment. Ik kan nu met een rolfluitje op de training verschijnen en een lange neus trekken. Toch zal ik dat maar niet doen. Want ik vrees dat deze twee doelpunten aan de situatie niets zullen veranderen. Het conflict heeft immers niets van doen met mijn kwaliteiten.”

Ondanks zijn twee doelpunten maakte Van Hooijdonk zich weinig illusies over zijn interlandloopbaan. “Kluivert en Bergkamp zijn uitzonderlijke talenten. Dat zijn normaal gesproken de spitsen voor het Nederlands elftal. Ik heb de pech gehad dat Youri Mulder een paar keer als invaller heeft gescoord. Ik hoop er nu bij te blijven als pinchhitter.” Bondscoach Hiddink wilde daarover geen uitspraken doen. “Pierre is een van de dertig namen die op mijn lijstje staan voor het Nederlands elftal.”