Turkije protesteert tegen TV Koerden

ROTTERDAM, 7 OKT. De Turkse ambassadeur in Nederland, B. Ilkin, zal vanmiddag op het ministerie van Buitenlandse Zaken opheldering vragen over het optreden van het Koerdische televisiestation MED-TV. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie vanmorgen meegedeeld.

Ilkin wil dat de Nederlandse regering maatregelen neemt tegen de uitzendingen die MED-TV volgens hem vanaf deze week vanuit Utrecht verzorgt. Die beelden zouden, meent de ambassadeur, vanuit de Domstad per satelliet diverse landen in Europa bereiken, alsmede Turkije en het Midden-Oosten. In het actualiteitenprogramma Netwerk noemde Ilkin MED-TV gisteravond “een propaganda-apparaat” van de Koerden, dat naar zijn zeggen wordt gefinancierd door de afscheidingsbeweging PKK, die in Oost-Turkije slag levert met het Turkse leger.

Het Koerdistan Informatie Centrum in Amsterdam is “zeer verbaasd” over de handelwijze van de Turkse ambassadeur. Een woordvoerder van het centrum zei dat MED-TV “in het geheel niets verkeerd doet”. “Het station heeft twee uitzendingen in Nederland gemaakt, enige weken geleden. Het ging om een cultureel- en een discussieprogramma. Daarvoor heeft MED-TV in Utrecht een zaal gehuurd, zodat een aantal belangstellende Nederlandse Koerden van de partij kon zijn. MED-TV heeft geen studio in dit land en daar heeft ze ook geen behoefte aan”, aldus de woordvoerder, die voorts van oordeel is dat de redactie van Netwerk deze zaak slecht heeft onderzocht.

Vanuit Londen noemt een woordvoerder van MED-TV de actie van ambassadeur Ilkin “belachelijk”. “MED-TV heeft alleen gefilmd in Nederland, zoals we dat in tal van andere landen doen. We waren onder andere in Duitsland, Frankrijk, België en Polen. Ons station heeft geen licentie of rechten in Nederland, maar we zenden ook niet vanuit uw land uit. Nu niet en niet in de toekomst. We houden ons aan de regels, heel simpel. Er is dus niets aan de hand.”