THE ECONOMIST

De Britse Labourpartij staat voor de opgave bij de aanstaande verkiezingscampagne een paradoxale tweeslag te maken. Aan de ene kant moet de oude achterban ervan worden overtuigd dat een Labour-regering een totaal ander beleid zal voeren dan de huidige regering van Conservatieven.

Maar aan de andere kant moet de groep zwevende kiezers bestaande uit gedesillusioneerde Tory-aanhangers duidelijk worden gemaakt dat zij gemakkelijk naar Labour kan overstappen omdat de verschillen weer niet zo groot zijn. The Economist concludeert dat Labour-leider Blair afgelopen week tijdens het congres van zijn partij in Blackpool er goed in is geslaagd met deze contradictie om te gaan: hij beloofde gewoon iedereen een betere toekomst. Het blad voorspelt dat Blair, als Labour de verkiezingen inderdaad wint, zijn kiezers nog wel eens hardhandig kan tegenkomen, omdat het programma van Labour op veel punten vaag is en van compromissen aan elkaar hangt. Blairs meest ambitieuze voornemen betreft het investeren in het onderwijs. Hier is veel geld mee gemoeid, terwijl het juist op het terrein van het onderwijs vele jaren zal duren voordat resultaten zichtbaar worden.