Shell wil in VS met Texaco samenwerken

ROTTERDAM/LONDEN, 7 OKT. De oliemaatschappijen Shell, Texaco en Star Enterprise bespreken de bundeling van hun raffinage- en verkoopactiviteiten in de Verenigde Staten. De waarde van de betrokken bedrijfsonderdelen wordt geschat op 10 miljard dollar (17 miljard gulden).

Dit meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal vanmorgen. Een woordvoerder van de Koninklijke/Shell Groep in Londen wilde vanmorgen slechts als commentaar geven dat “Shell altijd goede kansen in de markt verkent”. Zijn collega in Rotterdam wilde niet reageren.

De besprekingen zouden gaan over het samenvoegen van de activiteiten voor raffinage en verkoop van olie en olieprodukten in de Verenigde Staten, en zijn dit voorjaar gestart. Afronding wordt binnen enkele maanden verwacht. Het doel van de operatie is het bereiken van kostenbesparingen.

Volgens het plan brengt Shell zijn bedrijfsactiviteiten van de Amerikaanse dochter Shell Oil voor raffinage en verkoop in het westelijk deel van de Verenigde Staten onder in een gezamenlijke onderneming met Texaco. Gelijksoortige activiteiten in het oostelijke deel van de VS worden ondergebracht in een gezamenlijk bedrijf van Star Enterprises. Star is een gezamenlijk bedrijf van Texaco en Aramco, het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië. De merknamen Shell en Texaco blijven allebei bestaan. Shell heeft op dit moment 8 procent van de Amerikaanse markt voor olieprodukten in handen, Texaco 7 procent. Samen zouden ze de grootste partij in de Verenigde Staten worden. De eigendomsverhoudingen binnen de twee nieuw te vormen ondernemingen zullen afhangen van de waarde van de inbreng van de bedrijfsactiviteiten door de drie deelnemers.

De fusieplannen zijn vergelijkbaar met de begin dit jaar aangekondigde samenwerking tussen British Petroleum en Mobil in Europa. Deze alliantie, met een jaaromzet van zo'n 20 miljard dollar, wordt in Europa een serieuze concurrent van marktleider Shell.

In augustus kondigden Shell en Exxon aan hun activiteiten voor toevoegingen (zoals motorolie) samen te voegen in een joint venture. Hier gaat het om 1,5 miljard dollar aan verkopen, een kwart van de wereldmarkt. Een maand eerder maakte Shell bekend zijn activiteiten in de fijnchemie in juli aan het Britse Inspec te verkopen, voor rond een half miljard gulden. Begin 1993 fuseerde Shell zijn activiteiten in de basischemie met die van het Italiaanse Montedison in het bedrijf Montell.

Het aandeel Koninklijke Olie, de Nederlandse houdstermaatschappij van Shell opende vanmorgen 4 gulden hoger op 277 gulden, vooral als gevolg van de hogere koers van de aandelen op vrijdagavond in New York. Rond het middaguur stond het aandeel nog iets hoger op 277,20 gulden.