Sacchi geeft foute tactiek toe na winst met 3-1

ROTTERDAM, 7 OKT. Oekraïne heeft voor een grote verrassing gezorgd door in de Europese groep 9 van de WK-kwalificatie van Portugal te winnen. In Kiev was de thuisploeg met 2-1 te sterk. Oekraïne heeft daardoor met twee overwinningen de leiding in de groep genomen.

Popov gaf de thuisploeg, aangevuurd door 40.000 toeschouwers, al in de vijfde minuut een voorsprong. Figo leek zeven minuten voor het einde een gelijkspel voor Portugal te redden. Maar in de 88ste minuut zorgde Maksimov alsnog voor de winnende treffer van Oekraïne. Voor Portugal was het na het teleurstellende gelijkspel tegen Armenië (0-0) de tweede tegenvaller in de nog prille kwalificatiestrijd. In dezelfde groep kwam Noord-Ierland in Belfast evenmin verder dan 1-1 tegen Armenië. In de achtste minuut zette Adouyan de bezoekers op voorsprong, na een half uur maakte Lennon gelijk.

Zwitserland won in Helsinki met 3-2 van Finland. Lombardo, Sforza en Yakin zorgen voor de eerste Zwitserse zege in groep 3. Namens Finland scoorden twee in Nederland spelende voetballers: Sumiala (NEC, strafschop) en Kolkka (Willem II). In groep 2 had Italië moeite Moldavië voor eigen publiek te verslaan. Pas in de slotfase stelde het elftal van de bekritiseerde bondscoach Sacchi de 3-1 zege veilig. Ravanelli scoorde twee keer, waarvan eenmaal uit een strafschop. Het andere Italiaanse doelpunt kwam op naam van Casiraghi.

Sacchi gaf na afloop van de slechte vertoning toe dat zijn tactiek had gefaald. De voormalige trainer van AC Milan expirimenteerde tegen de Italiaanse voetbalgewoonte in met drie aanvallers. “Het was geen succes”, bekende Sacchi, die bij het EK in Engeland ook al tactische fouten maakte.

De Italiaanse media gaven Sacchi er gisteren opnieuw fors van langs. “Dezelfde Sacchi, hetzelfde voetbal. Het was niets”, schreef de gezaghebbende Gazetta dello Sport in een vlammend commentaar. “Elke keer denken we weer dat we het absolute dieptepunt hebben gehad. Maar Sacchi blijft ons verrassen.” Corriere dello Sport noemde Sacchi een kampioen in moeilijk doen. “Hij maakt het voetbal onnodig ingewikkeld”, klaagde de krant.

Schotland en Estland waren de winnaars in groep 4. Schotland zegevierde in Riga met 2-0 over Letland door doelpunten van Collins en Jackson. Voor Collins (AS Monaco) was het zijn eerste internationale treffer in ruim anderhalf jaar. Estland stuurde Wit-Rusland in Tallinn met een nederlaag van 1-0 naar huis. Sterspeler Andres Oper (Estland) brak in de 25ste minuut zijn been na een stevige charge van een Witrussische verdediger. (ANP)