Rem Koolhaas beschuldigd van plagiaat

ROTTERDAM, 7 OKT. Rem Koolhaas, Nederlands beroemdste architect, wordt beschuldigd van plagiaat. Volgens de Brit Gareth Pearce, die in 1986 zes weken werkte bij de Londense vestiging van Koolhaas' bureau Office for Metropolitan in Londen, is de Kunsthal in Rotterdam door hem ontworpen.

In het Britse weekblad The Observer beweert Pearce dat hij in 1986 op Koolhaas' kantoor een gemeentehuis voor de Docklands ontwierp. Dit werd nooit gebouwd, maar toen hij jaren later langs de Kunsthal in aanbouw in Rotterdam reed, viel hem op dat het gebouw erg leek op zijn gemeentehuisontwerp.

Nu, vijf jaar na de voltooiing van de Kunsthal, begint Pearce een rechtszaak tegen OMA, Ove Arup (het ingenieursbureau dat bij de constructie van de Kunsthal was betrokken) en de gemeente Rotterdam. Hij eist erkenning van zijn aandeel in het ontwerp van de Kunsthal en wil schadevergoeding voor de inbreuken op zijn auteursrecht, aldus The Observer.

Donald van Dansik van het bureau OMA ontkent elke vorm van plagiaat. “We zien de procedure met vertrouwen tegemoet”, is zijn commentaar