Regisseur Kobayashi overleden

AMSTERDAM, 7 OKT. Zaterdag werd bekend dat de Japanse filmregisseur Masaki Kobayashi vorige week op 80-jarige leeftijd is overleden. Een deel van zijn reputatie ontleent Kobayashi aan zijn werk over de Tweede Wereldoorlog, zoals de trilogie van negen uur Het lot van de mens/Ningen no joken (1959-61) en de documentaire over het proces tegen Japanse oorlogsmisdadigers, The Tokyo Trial (1983).

Ook in zijn voortreffelijke samoeraifilms, Harakiri/Seppuku (1962) en Rebellion/Joi-uchi (1967) kwam het thema naar voren van eer en persoonlijke verantwoordelijkheid onder extreme (oorlogs)omstandigheden. Ook maakte Kobyashi een interessant drieluik naar Japanse spookverhalen, Kwaidan/Kaidan (1964), waarbij hij zoals in veel van zijn films vruchtbaar samenwerkte met de componist Toru Takemitsu.

Kobyashi vocht zelf als soldaat in de Tweede Wereldoorlog mee in Mantsjoerije, maar weigerde principieel promotie. Het laatste jaar bracht hij door in Amerikaanse krijgsgevangenschap. Als filmer was hij een leerling van Keisuke Kinoshita en debuteerde in 1952.