Politiek is voor lelijkerds

Vraag niet wat je land voor jou kan doen, sprak de jonge president John F. Kennedy bij zijn inauguratie in 1961, vraag wat jij kunt doen voor je land. Onlangs heeft Kennedy's zoon John Jr. (35) voor zijn land gedaan wat een telg uit 'Amerika's koningshuis' betaamt: hij is getrouwd. En het ziet er naar uit dat hij zijn land geen groter plezier had kunnen doen.

Twee weken na het huwelijk, dat in het diepste geheim werd gesloten op een afgelegen eilandje voor de kust van Georgia, zijn de Amerikanen nog steeds vol van deze nieuwste aflevering in de Kennedy-saga. De media, van de roddelbladen bij de supermarkt tot de opiniepagina van The New York Times, raken niet uitgepraat over de man die gold als de felst begeerde vrijgezel van Amerika en zijn bruid, de 30-jarige Carolyn Bessette, een voormalige pr-directeur van het modehuis Calvin Klein.

De vragen die het land bezighouden variëren van: Wat zegt deze trouwpartij over de geest van de jaren negentig, tot: Is ze zwanger? En: Wat zou Jackie, de in 1994 overleden moeder van de bruidegom, hebben gevonden van de keuze van haar zoon? En zou Joseph Kennedy, de patriarch van de Kennedy-clan, zich niet omdraaien in zijn graf als hij wist van het verleden van de Nieuwe Koningin van Camelot in de wereld van het modieuze ondergoed?

De vergelijkingen met Jack en Jackie zullen het paar voortaan wel even hardnekkig achtervolgen als de paparazzi, die met groot materieel zijn uitgerukt om voor hun lezers goed te maken dat ze de trouwerij hebben gemist. Ze zijn op huwelijksreis in Turkije! juichte vorige week de tabloid die hen daar als eerste had gesignaleerd. Nu zijn ze in Griekenland! kopte The New York Post deze week. Dat de blonde Carolyn, die algemeen geprezen wordt als beautiful and brainy, op een van de met telelens geschoten foto's een hoofddoekje en een zonnebril droeg, maakte haar onmiddellijk 'Jackie-achtig'.

Maar de verschillen tussen het paar en de vorige Kennedy-generatie zijn groot. John is op zijn 35ste geen senator, maar hoofdredacteur van George, een glossy maandblad over politiek en human interest. En Carolyn is lang niet zo belezen en geïnteresseerd in kunst als Jackie. Maar het kan de Amerikanen weinig schelen. In een tijd dat de smaak bepaald wordt door de junkie-look en de heroin chic van Calvin Klein, heeft het aristocratische vernis nu eenmaal aan belang ingeboet.

Dat bleek ook uit de plaats die voor de huwelijksplechtigheid was uitgekozen: een simpel houten kerkje, dat meer dan honderd jaar geleden op het piepkleine Cumberland Island gebouwd is door vrijgelaten slaven. Niet meer dan veertig gasten waren uitgenodigd en het gebouwtje was alleen versierd met veldbloemen. De elegante, witte bruidsjurk van 40.000 dollar ondergroef de romantische eenvoud van het geheel niet, maar versterkte het juist door het scherpe contrast. Het is de zelfde modieuze combinatie van sjofel en sjiek die slonzige en armoeiige modellen laat figureren in reclamefoto's voor een eau de toilette van zeventig gulden.

Ook George, het politieke tijdschrift van John Jr., trekt zich niets aan van traditionele klassenverschillen. Waarom zou een tijdschrift over politiek niet vol kunnen staan met artikelen als 'De twintig fascinerendste vrouwen in de politiek' - aangevuld met mooie kleurenfoto's, advertenties voor auto's, mode en horloges? Waarom zou een politiek maandblad niet lekker kunnen ruiken? Het nummer van deze maand, met als thema Love & Politics, bevat een uitvouwmonster van Eternity for men, een eau de toilette van Calvin Klein.

Van goede smaak, waar zijn moeder de belichaming van was, trekt de hoofdredacteur zich weinig aan. Op het omslag van het septembernummer stond, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van president Clinton, een zwoele foto van Drew Barrymore als Marilyn Monroe, met de tekst Happy Birthday, Mr. President. Het was een weinig subtiele verwijzing naar het feest voor de vijftigste verjaardag van JFK, toen Marilyn de toenmalige president stoned en sensueel toezong in Madison Square Garden.

Natuurlijk wordt er in de Amerikaanse pers over gespeculeerd of John Jr., met Carolyn aan zijn zijde, een toekomst in de politiek ambieert. Het lijkt onwaarschijnlijk. Politiek, zegt Jay Leno, de komische dagsluiter van de Amerikaanse televisie, is showbusiness voor lelijke mensen. Dus wat hebben ze er te zoeken?

    • Juurd Eijsvoogel