Paus in ziekenhuis voor operatie aan darm

ROME, 7 OKT. Paus Johannes Paulus II is gisteravond opgenomen in het ziekenhuis voor een blindedarmoperatie. Bij zijn aankomst werd hij opgewacht door de Italiaanse president Oscar Luigi Scalfaro, een ongebruikelijk gebaar dat nieuw voedsel biedt aan de aanhoudende geruchten dat de paus zieker is dan het Vaticaan wil doen geloven.

Na een drukke dag kwam de 76-jarige paus tegen kwart voor negen aan bij het Gemelli-ziekenhuis, waar hij eerder is geopereerd. Bij de ingang, op de balkons en voor de ramen stonden honderden mensen te wachten om een glimp van hen op te vangen. “Leven voor de paus”, schreeuwden omstanders. Vita, vita.

Na de begroeting van Scalfaro en diens dochter Marianne, die de rol van First Lady speelt, ging de paus door naar de tiende verdieping. Daar is een hoek van het gebouw ingericht voor het pauselijke gezelschap, compleet met een kapel. De paus heeft volgens een woordvoerder van het ziekenhuis een rustige nacht gehad. Vandaag zou hij de onderzoeken ondergaan die gebruikelijk zijn voor een operatie. Verwacht wordt dat hij morgenochtend wordt geopereerd.

De behandeldende artsen zeggen dat de paus lijdt aan een chronische ontsteking aan de blindedarm. Dat zou de oorzaak zijn van de problemen aan zijn ingewanden van de laatste maanden, die gepaard gingen met koorts, misselijkheid en zwakte.

Sommige artsen van buiten vermoeden op basis van de schaarse beschikbare informatie dat er meer aan de hand is. In 1992 is een goedaardig gezwel aan de darmen weggehaald. De secretaris van Staat van het Vaticaan, kardinaal Angelo Sodano, een soort premier, ontkende andere problemen.