Paccar is bekende van DAF

ROTTERDAM, 7 OKT. Vrachtwagenfabrikant Paccar is geen onbekende van DAF. Tijdens de ondergang van het oude DAF in het begin van de jaren negentig was de Amerikaanse fabrikant geïnteresseerd in het Britse DAF-onderdeel Leyland. Paccar wilde met de overname van Leyland zware vrachtwagens voor de Europese markt produceren.

Paccar zette vorig jaar voor een bedrag van 4,6 miljard dollar om. De winst was 253 miljoen dollar. Paccar heeft 14.000 werknemers en is de grootste zelfstandige Amerikaanse truckproducent die met de zelfstandige merken Peterbilt, Kenworth en Foden hoogwaardige trucks produceert en verkoopt.

Paccar is gevestigd in Seatle en genoteerd aan de effectenbeurs van Wall Street. Het concern produceert vrachtwagens en onderdelen van vrachtwagens. Ook vervaardigt het bedrijf machine-onderdelen en materiaal voor de winning van olie.

Paccar heeft, volgens de laatst beschikbare gegevens, een marktaandeel in de Amerikaanse vrachtwagenproduktie van meer dan 20 procent. Het concern heeft vijf succesvolle jaren achter de rug van flinke groei. Maar deze zomer maakte de nieuwe topman bekend dat de sector zware tijden tegemoet denkt te gaan en dat het bedrijf daarom maatregelen zal treffen om de kosten terug te brengen.

De overname van DAF Trucks is zeker niet de eerste buitenlandse acquisitie van Paccar. Zo heeft het concern een meerderheidsbelang in Vilpac, de grootste truckfabrikant in buurland Mexico. En zo kondigde Paccar een aantal jaren geleden een grote joint venture aan in Rusland. Paccar zou via deze joint venture circa een miljard dollar in de noodlijdende Russische economie pompen. Vanmiddag kon niet worden achterhaald hoe het met deze Russische plannen staat. Sinds anderhalf jaar is het bedrijf in Zuid-Afrika actief. Het bouwt daar een marktaandeel op van 20 procent dit jaar.