Paccar doet bod van 933 miljoen; Bedrijf VS neemt DAF Trucks over

ROTTERDAM, 7 OKT. Het Amerikaanse bedrijf Paccar wil de Nederlandse vrachtwagenfabrikant DAF Trucks overnemen. Paccar heeft een bod van 933 miljoen gulden uitgebracht op alle aandelen van de Eindhovense truckfabrikant. Directie en commissarissen van DAF ondersteunen het bod.

De aangekondigde overname is opmerkelijk omdat DAF Trucks-directeur C. Baan onlangs nog stelde te willen aansturen op strategische allianties met andere fabrikanten. Het zou daarbij vooral gaan om samenwerking op het gebied van componenten als motoren, assen en cabines. Over overname sprak hij toen niet. De DAF-topman heeft steeds volgehouden dat zijn bedrijf best op eigen benen kon blijven staan.

Paccar (14.000 werknemers) is in grootte de derde fabrikant van zware trucks ter wereld. De omzet was vorig jaar 4,6 miljard dollar, de winst 253 miljoen dollar. Vorig jaar produceerde het bedrijf, dat gevestigd is in Bellevue in de Amerikaanse staat Washington, meer dan 54.000 voertuigen onder de merknamen Kenwordth, Peterbilt en Foden. DAF Trucks, begin 1993 opgericht na het faillissement van het oude DAF-concern, maakte vorig jaar 16.650 vrachtwagens in Eindhoven en liet daarnaast nog eens ruim 8.000 lichtere trucks fabriceren bij het Britse Leyland. DAF Trucks zette vorig jaar met 5.000 personeelsleden 1,5 miljard gulden om en boekte een netto winst van 164 miljoen gulden.

Vrachtwagenfabrikant Paccar is geen onbekende van DAF. Tijdens de ondergang van het oude DAF was de Amerikaanse fabrikant geïnteresseerd in het Britse DAF-onderdeel Leyland. Paccar wilde met de overname van Leyland zware vrachtwagens voor de Europese markt produceren.

De aandeelhouders van DAF Trucks zijn de Nederlandse en de Vlaamse overheid plus een aantal banken en grote beleggers. De aandeelhouders hebben tot 15 november de tijd om op het bod van Paccar in te gaan.

DAF Trucks is voor 39 procent in handen van de Nederlandse Staat. De Belgische overheid neemt voor 10 procent in het bedrijf deel. De rest is in handen van banken en institutionele beleggers. Dat zijn onder meer ABN Amro, Rabobank, Nationale-Nederlanden en Aegon. Verder is er indertijd een groep institutionele beleggers in DAF Trucks gestapt onder leiding van Vado Beheer, de investeringsmaatschappij van de oprichtingsfamilie Van Doorne.

President-directeur Baan van DAF Trucks zei vandaag tijdens een speciale bijeenkomst met zijn personeel dat de directie “bijzonder ingenomen” is met het plan van Paccar aangezien dat bedrijf “kwalitatief zeer hoogwaardige trucks produceert en verkoopt. Baan wees op een groot aantal mogelijkheden om onder de “sterke paraplu” van Paccar, synergievoordelen te behalen.