Overloper brengt Conservatieven weer in opspraak

BOURNEMOUTH, 7 OKT. Aan de vooravond van wat hun laatste partijcongres voor de verkiezingen moet worden, zijn de Britse Conservatieven opnieuw in opspraak geraakt. Ze zouden hebben geprobeerd een smeergeldaffaire in de doofpot te stoppen. De partij die al zeventien jaar aan de macht is in Groot-Brittannië wordt de laatste jaren door stammentwisten en schandalen achtervolgd.

Gisteren werd ook bekend dat de voormalige vice-voorzitter van de Conservatieven, het Hogerhuislid Lord McAlpine, overloopt naar de Referendumpartij van miljardair James Goldsmith. Eind oktober bij het eerste partijcongres van die anti-Europese beweging treedt hij als voorzitter op. McAlpine verwijt de Conservatieve partij dat ze “niet erg conservatief” meer is.

Ian Greer, de politiek lobbyist die ervan wordt beschuldigd parlementariërs betaald te hebben voor het stellen van kamervragen, verklaart vandaag in The Times dat hij de afgelopen tien jaar voor bijna twee miljoen gulden aan fondsen voor de Conservatieven heeft geworven. “Dat leek toen te kloppen. Nu betreur ik dat ik destijds zo overenthousiast ben geweest.” Het pr-bureau van Greer zou bij de laatste twee verkiezingen tientallen parlementariërs financieel hebben geholpen. Greer bevestigt vandaag in The Times dat hij premier Major zes jaar geleden voor diens campagne om Margaret Thatcher als partijleider te verdrijven kantoorruimte en een auto ter beschikking heeft gesteld.

Greer heeft gisteren ontslag genomen bij het bedrijf waarvan hij eigenaar en naamgever is, om zijn trouwe klanten niet in verlegenheid te brengen en zijn personeel de kans te geven de firma opnieuw op te bouwen.

De nieuwe beschuldigingen van 'politieke smeerlapperij' door de Conservatieven staken vorige week de kop op nadat Greer en het Conservatieve parlementslid Neil Hamilton een rechtszaak wegens smaad tegen het Britse dagblad The Guardian op het laatste moment afbliezen. Op grond van overheidsdocumenten die The Guardian tijdens de voorbereidingen voor het proces in handen kreeg, kwam de krant met een reeks van nieuwe onthullingen.

Met de instelling van de zogeheten Nolan-commissie die op normen en waarden in de publieke sector moet toezien, en met verscherping van fatsoensregels waaraan parlementariërs moeten voldoen, leek premier Major dit jaar een einde gemaakt te hebben aan verwijten over 'politieke smeerlapperij'. Maar het verleden blijft de partij achtervolgen. Uit een intern memo van twee jaar geleden blijkt dat de Conservatieven hun meerderheid in een parlementaire toezichtscommissie hebben misbruikt om een onderzoek naar de bijverdiensten van het kamerlid Hamilton te blokkeren. Premier Major heeft de commissaris die op naleving van de parlementaire fatsoensregels moet toezien, om een snel en diepgaand onderzoek gevraagd.