Opnieuw acties om Senkaku-eilanden

TOKIO, 7 OKT. Demonstranten uit Taiwan en Hongkong hebben vanmorgen korte tijd voet gezet op de Senkaku-eilanden, in het Chinees Diaoyu geheten, die door Japan, China en Taiwan worden betwist. De Japanse regering, die de eilanden in de Oostchinese Zee feitelijk bestuurt, noemde de actie vanmorgen “betreurenswaardig”.

Zo'n 140 demonstranten waren gisteren met een vloot van 31 kleinere schepen, gevolgd door 20 vaartuigen met journalisten, uit Taiwan vertrokken en werden opgewacht door de Japanse kustwacht. Een klein aantal wist door de blokkade heen te breken en korte tijd vier demonstranten op één van de eilandjes van de onbewoonde eilanden aan land te zetten.

De Japanse premier, Ryutaro Hashimoto, zei in een reactie dat hij hoopt dat alle partijen vooral hun “kalmte” zullen bewaren in het dispuut. In Japan is inmiddels irritatie aan het ontstaan over de demonstraties in Taiwan en Hongkong tegen “Japans militarisme” en vooral over de wijze waarop de media in Hongkong te werk gaan. Een Japanse journalist, werkzaam als correspondent in Hongkong, zei in een Japans actualiteitenprogramma dat een lokale krant hem als “Japanse spion” had afgeschilderd en zijn woorden verdraaid weergegeven. Hij liet zien hoe een krant aldaar foto's had afgedrukt van “Japanse oorlogsbodems” in het bewuste zeegebied, tijdens een eerdere demonstratie bij de eilanden vorige maand, terwijl uit de nummering van de schepen bleek dat het om Zuidkoreaanse vaartuigen ging.