Ook Sun Jun blij met nieuwe regel

DEN BOSCH, 7 OKT. De Dutch Open van de badmintonners kreeg in Den Bosch de nieuwe kampioen, die bij de nieuwe puntentelling hoort. Sun Jun, een snelle Chinees, was aan het einde van het toernooi tot zijn eigen verbazing aanzienlijk fitter dan de tien jaar oudere olympische kampioen Poul-Erik Hoyer-Larsen. Jun won de finale met 5-9, 9-3, 9-3 en 9-3.

Dat leeftijd zeker niet altijd de doorslaggevende factor hoeft te zijn, toonden Eline Coene en Erica van de Heuvel aan. Bij hun laatste gezamenlijk optreden in eigen land pakten deze 'monumenten' van het nationale badminton voor het eerst de titel in het vrouwendubbelspel mee en de daaraan verbonden 3.600 dollar. Het Chinese dubbel had zich teruggetrokken waardoor Eline Coene een waardig afscheid werd gegund. Ze stopt nu echt. Erica van de Heuvel gaat wel door.

Wellicht zal de verrassing in het mannenenkelspel iets van de argwaan wegnemen waarmee de toplanden Indonesië, Korea en Maleisië de voorgestelde spelregelwijziging - het spelen van kortere games - tegemoet treden. “Als het op stemmen zou aankomen, steek ik mijn beide handen omhoog”, zei Sun Jun lachend. Hoyer Larsen bleef het ondanks de teleursteling met hem eens. “Het is nog steeds de beste speler, die wint”, aldus de Deen. “Als we tot vijftien waren gegaan, zou ik ook hebben verloren. Er zijn van die dagen dat je gewoon de kracht uit je armen voelt wegvloeien.”

De Nederlandse bondscoach Martijn van Dooremalen verzamelde intussen de enquete-formulieren over de proef. Hij schatte de reacties van het publiek tachtig procent positief en die van de spelers op bijna honderd procent. Dat zijn cijfers waarmee hij als official straks bij de vergadering op Bali voor de dag kan komen. Van Dooremalen: “Het zou best kunnen zijn, dat we de komende twee jaar met verschillende puntentellingen zullen werken. In principe zou het bij de Olympische Spelen van 2000 in Sydney kunnen worden ingevoerd, maar ik denk dat dat te vroeg komt.”

Hoyer Larsen zou zo'n mogelijke tweedeling in het badminton maar niets vinden. Sun Jun had geen mening. Hij wordt geacht te zwijgen. Na zijn zege op Hoyer-Larsen schoof er echter toch een tolk aan. Het bleek dat Sung Jun, in eigen land tweede achter Olympisch finalist Dong, pas in het vliegtuig vanuit Peking van de nieuwe puntentelling had vernomen. Vervolgens werd hij zo van het vliegveld de baan opgestuurd.

Tot aanpassingsmoeilijkheden leidde het niet. Sun Jun versloeg snel Jeroen van Dijk en baande zich vervolgens een weg naar de finale, waarin de anderhalve minuut rust na elke game goed uitkwam. Hij liep dan rondjes om warm te blijven, terwijl hij onderwijl naar de aanwijzigingen van zijn coach luisterde. (ANP)