Najaarsaanbod

Aangenaam Klassiek: Klassieke promotie-cd inclusief muziekwaardebonnen

Forte-serie van EMI-classics

Het najaar is voor de liefhebber van klassieke muziek een interessante tijd. Platenmaatschappijen proberen de aantrekkingskracht van de platenzaak weer te verhogen met belangwekkende lokkertjes. De stichting Collectieve promotie geluidsdragers heeft jaarlijks de actie Aangenaam... Klassiek. In tegenstelling tot de afgelopen jaren is die dit keer niet rond een thema georganiseerd. Dat betekent overigens niet dat allerlei muzikale extremen aan bod komen. De keuze beweegt zich tussen veilig oud en gezellig modern, dat wil zeggen tussen Purcell en Monteverdi aan de ene en Svendsen en Puccini aan de andere kant.

Ter gelegenheid van de actie, die loopt tot 31 januari 1997 is (tot het eind van dit jaar) een promotie-cd met 18 fragmenten van veelal bekende klassieke werken te koop voor slechts ƒ 9,95. Bij de cd zitten waardebonnen waarmee tegen een gereduceerde prijs (twintig gulden korting per schijfje) de betreffende werken (en ook nog een groot aantal andere) compleet kunnen worden aangeschaft. Het gaat steeds om cd's uit de duurste prijs-categorie.

Ook op andere manieren proberen platenmaatschappijen de ingeslapen klassieke muziekmarkt nieuw leven in te blazen. Zo zijn de producenten van EMI opnieuw het archief ingedoken en hebben aan de Forte-serie, 25 nieuwe titels toegevoegd. Of de vaak technisch uitstekende heruitgave van oude opname (voor platenmaatschappijen meestal lucratief) nu zo goed is voor de verzadigde platenmarkt, is natuurlijk de vraag. Maar dat zal de muziekliefhebber een zorg zijn. Die is tevreden als hij voor ca. dertig gulden, want dat kosten de dubbel-cd's in de forte-serie tot het einde van dit jaar, kan beschikken over mooie opnamen van fraaie muziek door vaak (maar niet altijd) beroemde uitvoerders - onder hen ook de, volgens de catalogus 'Duitse' dirigent Hans Vonk, die met het orkest van de WDR de complete symfonieën van Schumann opnam.