Lebed wil conflict met NAVO oplossen

BRUSSEL, 7 OKT. De Russische veiligheidsadviseur Aleksandr Lebed legt de secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, vandaag nieuwe voorstellen voor om het conflict op te lossen over de uitbreiding van het Atlantisch bondgenootschap naar Oost-Europa. Lebed kondigde dit gisteren aan bij aankomst voor een driedaags bezoek aan Brussel. Over de inhoud van zijn voorstellen wilde hij niets kwijt. “Ik heb wat nieuwe voorstellen maar die zijn in de eerste plaats bestemd voor meneer Solana”, verklaarde de ex-generaal.

Lebed die voor het eerst in West-Europa is, heeft vandaag op het NAVO-hoofdkwartier een informeel gesprek met secretaris-generaal Solana. Bij de begroeting vanmorgen van Lebed verklaarde Solana: “Wij zijn geïnteresseerd in een stabiel Rusland dat met ons samenwerkt aan de stabiliteit in Europa.” Ook zei hij dat voor het vervolg op de IFOR-troepenmacht in Bosnië, waarvan het mandaat op 20 december afloopt, “nauw zal worden samengewerkt met Rusland”.

Het onderhoud tussen Lebed en Solana gaat in de eerste plaats over de uitbreiding van de NAVO naar Oost-Europa, waar Lebed fel op tegen is. Vorige week nog dreigde hij met een gewapende confrontatie tegen een expansieve NAVO. Bij aankomst gisteren in Brussel was Lebed gematigder. “Sommige kwaadwillende commentatoren hebben gezegd dat Lebed de NAVO bedreigd met kernwapens. Dit zijn kwalijke Koude-Oorlogsprookjes”, verklaarde hij. Lebed zei van plan te zijn een “ingewikkelde maar geciviliseerde dialoog” te voeren. Behalve met secretaris-generaal Solana, spreekt Lebed vandaag ook met de zestien ambassadeurs bij de NAVO en met de voorzitter van het Militair Comité, generaal Klaus Naumann. Morgen brengt hij een bezoek aan het hoofdkwartier van de geallieerde troepen in Europa (SHAPE) in Mons.