Kok gispt Blankert om kroonprins

DEN HAAG, 7 OKT. Werkgeversvoorzitter J.C. Blankert is door minister-president Kok gecorrigeerd voor zijn pleidooi om kroonprins Willem-Alexander een actieve rol te laten spelen voor het bedrijfsleven. Blankert bevestigde dit gisteren in het televisieprogramma Buitenhof.

De voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO/NCW zei tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Zuid-Afrika tegenover deze krant dat Willem-Alexander meer dan tot nu toe het geval is moet worden ingezet om de belangen van het bedrijfsleven te behartigen en kondigde aan dat hij hierover “een gesprek onder vier ogen” wilde hebben met koningin Beatrix.

In Buitenhof verklaarde Blankert dat Kok hem te verstaan heeft gegeven dat “ik mijn mond moest houden”. Blankert erkende dat zijn pleidooi tijdens het staatsbezoek ongepast was. “Ik denk dat de discussie over dat onderwerp in Zuid-Afrika natuurlijk absoluut niet aan de orde was, maar het natuurlijk veel beter is om die discussie hier te voeren, als je überhaupt discussie moet voeren.”

Willem-Alexander gaf tijdens hetzelfde staatsbezoek overigens te kennen dat hij niet zit te wachten op een ambassadeursrol voor het bedrijfsleven. Hij zei tegenover journalisten er niet voor te voelen “slecht het visitekaartje van het bedrijfsleven'- te zijn en noemde een ambassadeursfunctie “een te oppervlakkige rol”. Ook Beatrix toonde zich afkerig van een rol, waarin Willem-Alexander als een ambassadeur voor het bedrijfsleven optreedt. Zij liet, eveneens in een gesprek met journalisten, weten dat haar oudste zoon nog veel moet leren en vroeg zich in een gesprek af of Willem-Alexander werkelijk geïnterresseerd in economie en handel.