Kinderen geven resoluut oordeel over misstanden

DRUNEN, 7 OKT. 'Ik ben tegen Kindersekstoerisme'. Jasmijn (11) stempelt de rode inkt vol overtuiging en krabbelt even resoluut haar naam onder de verklaring. Wat Kindersekstoerisme nu precies is, kan zij echter niet uitleggen. Haar vriendin Charlène (12) neemt daarom het woord: “Sekstoeristen zijn oude mannen die voor geld met kinderen naar bed gaan. Dat mag natuurlijk niet.”

Het Land van Ooit, waar kinderen de baas zijn, was twee dagen lang serieuzer dan gewoonlijk. Op het door diverse jeugdorganisaties verzorgde Kinderrechten Festival stonden spel en ontspanning nog steeds voorop, maar alle activiteiten in het Drunense Pretpark waren opgehangen aan kinderrecht en bovenal -onrecht. Thema's als kinderarbeid, racisme, en sekstoerisme kregen de aandacht middels activiteiten als de 'race tegen de kinderarbeid' en het 'monument tegen racisme'.

“We staan hier niet, omdat seks met kinderen de laatste tijd zoveel in het nieuws is”, zegt Lilian Peters van 'Kinderen in de Knel', het kinderprogramma van de protestantse kerken in Nederland. “Recente gebeurtenissen als in België zijn slechts een bevestiging van de ernst van het probleem. Wat mensen echter vergeten is dat de meeste kinderprostitutie in Derde-Wereldlanden plaatsvindt en dat onder de daders ook lokale bewoners zijn.” Peters vindt het thema zeker niet te zwaar voor een festival als dit. “Als kinderen het niet begrijpen, leggen wij het wel uit. Maar over het algemeen denken ze al op vrij jonge leeftijd na over dit soort thema's.”

Amana (11) bevestigt Peters' bewering. Met een serieuze frons schrijft ze haar pagina van de 'Kinderrechtenkrant' vol.

Unicef vindt ze een “toffe organisatie”, kinderarbeid is volgens haar “hartstikke stom” en ook over kindermisbruik velt ze een vernietigend oordeel. “Dutroux is een stomme vent. Hij doet aan kinderporno en dat is nog stommer dan stom”, laat ze haar lezers weten.

Dat kinderen een uitgesproken mening hebben, bleek ook uit de uitkomsten van het JongerenReferendum '96. Staatssecretaris Terpstra (Welzijn) presenteerde de uitkomsten van dit onderzoek tijdens de afsluiting van het Festival. Uit vijftien vragen aan honderdduizend jongeren tussen de 15 en 25 jaar bleek onder meer dat de overheid van jongeren best harder zou mogen optreden bij “maatschappij verpestend gedrag”.

Zo vindt 77 procent van de jongeren dat automobilisten hun rijbewijs moeten inleveren als zij voor de tweede keer met een slok op achter het stuur worden aangetroffen. Ook vindt bijna negentig procent dat er een speciale minister voor jeugdzaken moet komen.

De jeugd wil overigens best zelf meehelpen aan een betere samenleving. Tweederde van hen zegt bij werkloosheid twee dagen onbetaald te willen werken in ruil voor een uitkering. Daarnaast zijn even zoveel kinderen bereid om vijfentwintig gulden meer te betalen voor een spijkerbroek die niet door kinderen is gemaakt.

Vijf gulden geven voor een actie waarvan het rendement voor het goede doel onduidelijk is, scoort lager: meer dan helft van de ondervraagden zegt dan geen geld te geven.

Het gros van de twaalfduizend kinderen die het afgelopen weekeinde het Festival bezochten, was echter beduidend minder zwaar op de hand. In het 'Labyrint van de Toekomst' maakt Hanneke (10) duidelijk dat het dagelijks leven van kinderen in Nederland niet wordt gedomineerd door onrecht, misbruik of kinderarbeid. Met een dikke kwast schildert zij op haar bouwsteen wat haar bezighoudt: AJAX, in niet te missen hoofdletters.