Kampioen huilt om rivaal

BARENDRECHT, 7 OKT. Pedro Huntjens, de nieuwe Nederlandse kampioen 50 kilometer snelwandelen, liet direct na de finish in Barendrecht zijn tranen de vrije loop. De 29-jarige boekbinder uit Urmond had het niet alleen te kwaad, omdat hij zojuist oud-olympiër Harold van Beek - afwezig wegens familiebezoek in Australië - was opgevolgd in een nieuw persoonlijk record.

Maar Huntjens had vooral te doen met zijn vriend Henk Plasman, die in een dramatische slotfase zijn bijnaam 'de eeuwige tweede' eer aandeed.

De nationale top onder de circa honderd 'heupwiegers', die Nederland telt, bestaat uit kameraden die al jaren met elkaar optrekken. “We leven heel sterk met elkaar mee”, aldus Huntjens. “Juist omdat we zo'n kleine groep vormen, houden we veel contact. Niet alleen op reis of op wedstrijden, maar ook in de persoonlijke sfeer.” De Limburger schoot weer vol toen hij met afgrijzen dacht aan de inzinking die de 39-jarige favoriet Plasman tien kilometer voor het einde bijna velde.

De PTT'er uit Best, die met nog zeven ronden van 1123 meter te gaan een minuut voorsprong had op Huntjens, liep ineens als een dronkenman over de weg. Hij botste tegen struiken en andere obstakels aan. Huntjens: Ik riep: kijk uit Henk, wat ben je nou aan het doen? Ik kon het haast niet aanzien.” Ook echtgenote Gea Plasman schrok. “Hij herkende me niet eens meer. Dat ging me toch te ver. Zijn gezondheid is belangrijker dan dat geloop.” Ze schakelde vrienden en kennissen in die langs het parkoers werden geposteerd om Plasman in de gaten te houden en eventueel in te grijpen.

Zo ver behoefde het niet te komen. Een plens water van Tjabel Ras, veelvoudig titelhouder in het verleden, bracht Plasman bij zijn positieven. “Ik ben er weer”, zei hij tegen zijn bezorgde vrouw. “Ik was geloof ik even van de wereld.”

Plasman was voldoende hersteld om het zilver van het NK op te halen in 4.22.02, bijna een kwartier achter de Belgische winnaar Dirk Nicque. De man uit St. Niklaas was een klasse apart, scherpte zijn persoonlijk record met negentien seconden aan tot 4.07.41 en prolongeerde tevens het Belgisch kampioenschap. “Zo'n tijd blijft buiten ons bereik”, zei Plasman. “Geen wonder als de bond zo weinig voor het snelwandelen doet. Het is triest zoals de KNAU ons laten aanmodderen.”

De nationale selectie is op zoek naar een opvolger voor de bejaarde Luxemburgse part time-coach Charles Sowa. “Een goede coach ligt niet voor het oprapen. Het zal nog wel een tijdje zoeken blijven.” Voor Plasman was de tweede plaats in het NK een bittere pil. “Toen Van Beek van de zomer meldde dat hij deze periode in Australië was, zei ik dat ik voor eeuwig zijn vriend zou zijn. Nu of nooit, dacht ik. Mijn voorbereiding was aanvankelijk ook ideaal. Tot mijn schoonvader twee weken geleden ineens door een slagaderlijke bloeding werd getroffen. Dat heeft veel van mijn rust gekost.”

Winnaar Huntjens is net als Plasman en vele andere snelwandelaars afkomstig uit de 'gewone' wandelsport. “Je wilt dan steeds sneller en sneller zonder hard te lopen.” De Limburger loopt in zijn snelheidsdrang vaak op het randje van het toelaatbare als het gaat om bodemcontact en de gestrekte knie. Het bleef bij één voordracht tot diskwalificatie. “Ik had heel in de verte op deze titel gehoopt”, zei de blije Huntjens. “Het was een stille droom.” (ANP)