Johan Museeuw verliest 'goesting' in de wielersport

ROTTERDAM, 7 OKT. Johan Museeuw, 's werelds sterkste eendagscoureur, wil zo snel mogelijk stoppen met wielrennen. Als het aan hem ligt, zei de Belg gisteren na afloop van Parijs-Tours, rijdt hij zondag tijdens het wereldkampioenschap in Lugano, op zijn eenendertigste verjaardag, zijn laatste wedstrijd. De Italiaan Nicola Minali schreef na een massasprint in Tours voor het tweede opeenvolgende jaar de Franse najaarsklassieker op zijn naam. Tristan Hoffman sprintte naar de vierde plaats.

Na afloop van Parijs-Tours maakte de Belgische renner in een vraaggesprek voor de BRT-televisie een aangeslagen indruk. Museeuw slaagde er niet in om punten te vergaren voor het klassement van de wereldbeker, waarin hij met 162 punten aan de leiding gaat. Na een massasprint eindigde hij als twintigste, nadat hij de sprint had aangetrokken voor zijn ploeggenoot Tom Steels. De Italiaan Andrea Ferrigato is met 126 punten Museeuws naaste belager in het klassement. De Italiaan Michele Bartoli is Museeuw tot op 38 punten genaderd. Er staan dit seizoen nog twee wedstrijden om de wereldbeker op het programma: de Ronde van Lombardije en de Japan Cup.

Museeuw had eerder al laten weten dat hij geen Tour de France meer zal rijden en dat hij de Coupe du Monde niet verdedigt in 1997, als hij de wereldbeker dit jaar wint. Nu heeft hij zelfs de Coupe du Monde voor dit jaar afgeschreven, ook al gaat hij aan de leiding. De Belgische kopman van de Mapei-formatie had gehoopt de titel al ruim voor het einde van het seizoen veiliggesteld te hebben, zodat hij in de laatste wedstrijden niet meer aan de start zou hoeven te verschijnen. Een reis naar Japan lijkt nu onvermijdelijk geworden om de titel in de wacht te kunnen slepen.

“Ik ben ontgoocheld”, sprak Museeuw gisteren in Tours, waar hij drie jaar geleden in de sprint nog als eerste over de streep ging. “Plots kan alles te veel worden. Het is mij te veel om altijd maar voor die wereldbeker te vechten. Ik rijd nog één wedstrijd. Maar als er van de ploeg beslist wordt dat ik verder moet gaan, dan kan het niet anders dan verder gaan.” Museeuw staat nog tot en met 1997 onder contract bij Mapei.

De kampioen van België beschouwt het WK als een verplicht nummer waar hij niet onderuit kan. “Als ik niet gemotiveerd ben, dan kan ik er ook niks gaan zoeken. Maar ik ga starten omdat ik heb toegezegd. Ik wil mij niet terugtrekken. Ik heb toegezegd en ik ben iemand van m'n woord.”

Op zijn erelijst prijken onder meer etappe-overwinningen in de Tour de France, het kampioenschap van België (1992 en 1996), Parijs-Roubaix (1996), de Amstel Gold Race (1994), de wereldbeker (1995) en de Ronde van Vlaanderen (in 1993 en 1995), maar ontbreekt een WK-titel. Museeuw begon op zijn vijftiende jaar als veldrijder en is prof sinds 1988.

De opofferingen die Museeuw zich voor de uitoefening van zijn vak moet getroosten, wegen hem zwaar. “Het seizoen is heel lang geweest. Ik ben zoveel van huis weggeweest, het is mij allemaal ietsje te veel aan het worden”, aldus Museeuw, getrouwd en vader van zoontje Gianni. “Dat klinkt voor andere mensen misschien raar, ongeloofwaardig of moeilijk om te aanvaarden, maar voor mij is dat nu zo. Ik heb altijd gezegd: als ik geen goesting meer heb om door te gaan, dan stop ik met fietsen.”

Voor Pascal Richard, olympisch kampioen op de weg, is het wielerseizoen voorbij. De Zwitser heeft zich afgemeld voor het wereldkampioenschap dat zondag in Lugano wordt gereden. Richard zei zaterdag dat hij fysiek nog wel in orde is, maar dat hij zich niet in staat voelt nog een belangrijke koers te winnen. “Ik ben verzadigd na een lang seizoen.”