Fusie Sphinx en Keramik afgeketst

ROTTERDAM, 7 OKT. De fusie tussen de sanitair-divisie van Sphinx Gustavsberg in Maastricht en die van het Zwitserse Keramik Laufen gaat niet door. Partijen hebben geen akkoord weten te bereiken met twee grote participaties van Keramik Laufen die hun belangen in de nieuwe combinatie moesten inbrengen.

Dit heeft Sphinx-bestuursvoorzitter J. van Vliet vanmorgen bekendgemaakt. De beurs reageerde negatief op de mislukking. De koers van Sphinx daalde na drie kwartier handel 2 gulden op 26,50 gulden.

Afgelopen juni maakten beide bedrijven bekend te werken aan een fusie. De nieuwe groep zou met een omzet van 1,4 miljard gulden wereldwijd een leidende positie op de markt van keramisch sanitair en badkamerprodukten innemen.

Sphinx Gustavsberg was van plan bijna al zijn activiteiten onder te brengen in de nieuwe groep. Het ging om de huidige produktgroepen Keramisch Sanitair en Douches & Baden, alsmede de activiteiten op het gebied van plastic kranen, metalen afwateringsbuizen en badkamermeubelen. Keramik Laufen zou aan de nieuwe onderneming haar sanitair-activiteiten overdragen in Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Portugal, Tsjechië, Brazilië en Azië.

Struikelblok voor de fusie vormden de externe aandeelhouders van twee voorname participaties van Keramik Laufen: Het familiebedrijf Durafit in Duitsland waarin Keramik Laufen voor 25 procent participeert en het familiebedrijf Sanitana in Portugal waarvan Keramik Laufen 35 procent van de aandelen bezit.

Volgens Sphinx-bestuursvoorzitter Van Vliet waren de beide families weliswaar bereid hun aandelen aan de nieuwe combinatie te verkopen, maar veel later dan de geplande fusie tussen Sphinx en Keramik.

“Hierdoor kon de vereiste herstructurering en synergie niet op tijd worden gerealiseerd. Daarmee verviel voor zowel Sphinx als Keramik het nut van de fusie”, aldus Van Vliet vanochtend in een telefonische toelichting. “Zonder tijdige integratie valt de basis voor de samenwerking weg.” De fusiebesprekingen ketsten afgelopen weekeinde af.

Sphinx heeft een slecht jaar achter de rug. In het op 31 maart afgesloten boekjaar behaalde de onderneming een verlies van 33,1 miljoen gulden. Het boekjaar ervoor was het resultaat nog 30,1 miljoen positief. Het verlies werd mede veroorzaakt door een omvangrijke reorganisatievoorziening van 42,2 miljoen.

Door aanhoudende prijsdruk in Europa en een ingezakte Duitse bouwmarkt was de Sphinx gedwongen te snijden in de organisatie. Daarbij verdwijnen 350 van de circa 4000 banen, vooral in Duitsland. Van Vliet zei vanochtend dat Sphinx nu onverwijld de sanering ter hand zal nemen.