Faillissement van Eurotunnel afgewend

PARIJS, 7 OKT. Het Eurotunnel-concern, dat de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië exploiteert, heeft een faillissement afgewend. Het concern is met zijn schuldeisers een grootschalige omzetting van schulden in aandelen overeengekomen.

Dit heeft de Franse voorzitter van de directie van Eurotunnel, Patrick Ponsolle, vanmiddag gezegd in een toelichting op het akkoord. “De goede gang van zaken in het afgelopen jaar heeft ons aangemoedigd om niet de weg van het faillissement op te gaan en te streven naar een blijvende oplossing van de financiële problemen”, zei Ponsolle. De overeenkomst tussen Eurotunnel en 225 banken werd vorige week op het nippertje bereikt, kort voordat een Franse rechtbank het faillissement zou uitspreken.

In de overeenkomst wordt een vierde deel van de 69,9 miljard franc (23 miljard gulden) aan schulden in twee stappen omgezet in nieuwe aandelen Eurotunnel. De banken krijgen daarmee een meerderheid van ruim 60 procent in het concern. Ook de bestaande aandeelhouders kunnen echter gebruik maken van een aandelenemissie, en daarmee hun belang op termijn weer opvoeren tot iets meer dan 50 procent.

Nog eens ruim een kwart van Eurotunnels schulden wordt omgezet in laagrentende kredieten, of krijgt een soepeler aflossingstermijn. “Daarmee is zelfs bij het slechtst denkbare scenario de toekomst voor de eerstvolgend zeven jaar veiliggesteld”, aldus Ponsolle. Aandelen Eurotunnel zullen “tot 2004” geen dividend opleveren. Op 14 september vorig jaar schortte de Eurotunnel zijn rentebetalingen op, omdat het concern onvoldoende inkomsten binnenkreeg om aan de dagelijkse rentelast van ruim 5 miljoen gulden te voldoen.