DJ Shadow

DJ Shadow. Endtroducing (PIAS MW059)

De Amerikaanse dj Shadow noemt zijn cd de weerslag van 'a lifetime of vinyl culture', en heeft dan ook een rijk arsenaal aan geluiden opgeslagen in zijn computer. Zijn instrumentale cd Endtroducing is een feest aan klankassociaties geworden, waarvan vertraagde hiphop-ritmes de basis vormen.

De cd is verschenen op het Engelse Mowax-label, de platenmaatschappij die instrumentale triphop heeft verbreid. Het mooie van de Mowax-cd's is dat deze produkties meestal een warme, akoestische klank hebben. Endtroducing lijkt soms te verwijzen naar de platen van The Art of Noise uit het midden van de jaren tachtig, maar klinkt frappant genoeg veel ouderwetser.

Muzikanten vergelijken hun composities vaak met een 'reis'. Dj Shadow mag zijn cd met recht zo noemen. Niet een abrupt schokkerige reis, zoals de cut-ups van bijvoorbeeld Alex Patterson (The Orb), maar een soepel gevariëerd traject. Vreemde ongerijmde geluiden doen een soort estafette. Maar al is er een constante afwisseling, het wordt nooit te 'druk' in het geluidsbeeld. Over de ook regelmatig van accent veranderende drumbeat, ligt een dromerig pianoloopje dat uitgroeit tot een orgel om vervolgens te worden vervangen door een vrij associërende vrouwenstem. Dan breekt er een gescratchte James Brown-kreet doorheen en begint het hele patroon van voor af aan. De ingrediënten zijn ongerijmd, maar dj Shadow slaagt er in met vreemde middelen een prachtig mysterie te creëren.