CREMA ALL'ANANAS

Recepten vliegen de wereld over, de tijd lijkt weggevallen, wat gisteren wegsmolt op Italiaanse tongen, kan dat vandaag op de onze doen. Een huiselijk toetje uit Pisaanse kringen.

Voor 4 tot 6 porties:

300 gram ananas uit blik

5 dl melk

een half stokje vanille, gespleten

4 eieren

120 gram suiker

60 gram bloem

1 deciliter slagroom

Snijd de ananas in kleine stukjes ter grootte van een pinknagel. Laat de stukjes ananas goed uitlekken in een bolzeef. Breng de melk samen met het vanillestokje aan de kook en laat dit op laag vuur even trekken. Klop intussen met een garde de eieren met de suiker in een kom tot een licht en luchtig mengsel. Klop de bloem erdoor. Schenk al kloppend beetje bij beetje de warme vanillemelk erbij, giet het mengsel terug in de pan en laat het al kloppend op laag vuur doorkoken tot een gladde crème is verkregen die zo dik is dat ze niet van de lepel afloopt maar blijft hangen. Schep de crème over in een ruime kom en laat haar afkoelen, onder nu en dan roeren. Klop de slagroom stijf en spatel deze samen met de uitgelekte ananas door de crème. Verdeel de ananascrème over glazen coupes en zet deze tot gebruik in de ijskast zodat de crème goed koud kan worden. Wie verse ananas wil gebruiken, moet de uitgelekte stukjes ananas vlak voor gebruik door de crème roeren omdat rauwe ananas een eiwitsplitsend enzym bevat dat de smaak van de crème bitter maakt.