Claim van slachtoffers holocaust

ZURICH, 7 OKT. De Union Bank of Switserland en Swiss Bank Corporation verzetten zich fel tegen een claim van 20 miljard dollar van slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van het nazi-regime die zij vorige week donderdag ontvingen.

Gizella Weisshaus, een overlevende van de holocaust, heeft de claim ten behoeve van alle nazi-slachtoffers en overlevenden ingediend, om tijdens de oorlog bij Zwitserse banken in bewaring gegeven gelden en bezittingen terug te krijgen. Voor zover bekend is dit de eerste zaak in zijn soort. Woordvoerder Michael Willi van de Swiss Bank Corp. zei vanochtend: “Dit bedrag komt van fantasyland”. Uiterlijk op 23 oktober a.s. moeten de banken officieel op de claim reageren.

De rechtzaak komt in een periode dat de rol van de Zwitserse banken tijdens de oorlog steeds discutabeler wordt. Vrijdag kondigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat het een grondige studie zal houden naar de kennis van de Amerikaanse overheid met betrekking tot de nazi-veroveringen en naar de contacten van de Amerikaanse overheid met de Zwitsers in deze.

Zwitserland komt steeds meer onder druk te staan om een in 1946 gesloten overeenkomst met de geallieerden open te breken. Toen heeft het land 192 miljoen dollar betaald om claims van de geallieerden op in Zwitserland achtergebleven fortuin af te kopen.