CDA'ers wel in Bonte Os

Ook CDA'ers worden veelvuldig in het land gesignaleerd. Althans, sómmige CDA'ers. Net als bij de PvdA-fractie keren enkele namen steeds terug op de lijst van spreekbeurten. Backbenchers als Maria van der Hoeven en Agnes van Ardenne zijn opvallend vaak in de avonduren onderweg voor de partij.

Frontbenchers als Wim Mateman, die dit voorjaar het oranje-gevoel bij de ondergang van Fokker vertolkte, en Hans Hillen, fameus door zijn pleidooi voor chemische castratie naar aanleiding van de zaak-Dutroux, schitteren wel regelmatig in de media, maar op spreekbeurten in het land worden zij minder vaak betrapt.

“Mond op mond reclame speelt een grote rol”, meent Maria Van der Hoeven, sinds 1991 in het parlement. “Hoe vaker je spreekbeurten doet, des te vaker je wordt gevraagd.” Zij vindt contact met mensen “één van de leukste dingen van de politiek”. “Toen ik de landelijke politiek inging, zei iedereen dat ik wel moeite zou krijgen met de kloof tussen politiek en burgers. Maar ik heb nog helemaal niets van die kloof gemerkt.” Op Van der Hoevens programma staat een spreekbeurt over 'De overheid in cyberspace'. Electronische spreekbeurten via het Internet lijken haar evenwel niets. “Dat vinden mensen helemaal niet leuk.”

Agnes van Ardenne, sinds 1994 lid van de Tweede Kamer, wordt tegenwoordig zó veel gevraagd dat ze niet op alle verzoeken om optredens kan ingaan, zegt ze. Hans Hillen is minder enthousiast over het rondreizen. Deze oud-journalist vindt televisie en radio “heerlijk” om te doen. “Een interview is in vijf minuten gebeurd. Optreden in het land is veel meer werk. Je moet er eerst helemaal naar toe en het wordt vaak laat. Ik heb het gevoel dat ik laag zit met mijn aantal optredens, mijn collega's zijn veel ijveriger. Maar ik heb van mijn fractie, denk ik, wel de hoogste media-profilering.”

Vice-fractievoorzitter Jaap de Hoop Scheffer is als enig prominent fractielid wel vaak in het land. Daar spreekt hij in cafés met namen als De Bonte Os of De Nieuwe Slof meestal over de “politieke actualiteit”. Op de vraag of hij wellicht bezig is met een eigen verkiezingscampagne voor het lijsttrekkersschap kon hij vanochtend geen antwoord geven: hij was op werkbezoek in Friesland.