Beurs fel uit de startblokken na record in VS

AMSTERDAM, 7 OKT. Na een vliegende start van de week zakte de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen iets in. Het AEX-koersgemiddelde wist zich desondanks te handhaven op 586,42 punten. Dat betekende een winst van 1,49 punten voor deze graadmeter van 25 belangrijkste aandelen.

AMSTERDAM Tussentijds steeg het koersgemiddelde tot een top van 588,89 punten. Koninklijke Olie nam het voortouw. Het bericht dat Shell in de Verenigde Staten praat over samenwerking met Texaco en Aramco bezorgde het aandeel een koersstijging van 4,50 gulden op 277,50. Rond het middaguur was de koers weer iets teruggelopen naar 276,80 gulden.

Kooporders op basis van de forse winst waarmee Wall Street vrijdag eindigde waren de belangrijkste oorzaak voor de felle start van het Damrak. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen eindigde vrijdag met een winst van 60,01 punten op 5992,86.

Later op de ochtend zakte de beurs iets terug. “Eigenlijk is er weinig te doen, de omzetten zijn gering”, aldus een handelaar. “Maar de ondertoon blijft goed.”

De effectenmarkten van Londen en Frankfurt noteerden evenals Amsterdam een kleine plus. Het CAC-koersgemiddelde van de 40 belangrijkste aandelen op de beurs van Parijs noteerde aanvankelijk een klein verlies, maar ook deze graadmeter stond kort na het middaguur in de plus.

Ook Vendex deed het vanmorgen opnieuw goed. Het aandeel boekte vanmorgen een winst van 1,30 gulden op 71,90. Het concern profiteerde van goede cijfers over de detailhandel.

Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) en Macintosh gingen mee omhoog, respectievelijk 2,70 gulden op 146,20 en een gulden naar 41,40.

Het bericht dat de voorgenomen fusie tussen Sphinx Gustavsberg en Keramik Laufen is mislukt, kwam de koers van het aandeel Sphinx niet ten goede. De kwakkelende fabrikant van keramiek verloor 1,70 gulden op 26,80. “Dit is natuurlijk een teleurstelling. Het gaat niet goed met Sphinx en samenwerking had hun afzet in gebieden van Keramik Laufen misschien kunnen verbeteren”, meent een handelaar.

Op de lokale markt viel ook Artu Biologicals op. De producent van geneesmiddelen tegen onder meer allergieën zag de koers oplopen met 1,10 naar 7,50 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar bleef vanmorgen vrijwel onveranderd op de Europese valutamarkten. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt een koers van 1,7171 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,7160 gulden afgelopen vrijdag.

Ook de belangrijkste Europese valuta's waren redelijk stabiel. De koers van het pond sterling ging iets omlaag van 2,6855 gulden naar 2,6835 en de Franse franc noteerde onveranderd 33,160 gulden per honderd. De koers van de Italiaanse lire steeg van 1,1280 gulden per duizend naar 1,1330.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vanmorgen een kalme handelsdag af. Het Nikkei-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen boekte een bescheiden stijging van 12,98 punten (0,06 procent) tot 21.161,01. De omzet kwam uit op een mager totaal van 200 miljoen aandelen.