Aanhang Schalke boos op spelers na ontslag van trainer

ROTTERDAM, 7 OKT. De grote aanhang van Schalke 04 heeft zich tijdens de wedstrijd tegen Karlsruher SC massaal gekeerd tegen de spelers. De supporters scholden de voetballers uit voor verraders, omdat zij er voor zouden hebben gezorgd dat trainer Jörg Berger vorige week werd ontslagen. “Wij willen Berger”, scandeerden de fans.

Tot overmaat van ramp verloor Schalke na een fout in de verdediging met 1-0. De ploeg staat nu nog maar twee punten verwijderd van de onderste drie plaatsen. Ongeveer honderd woedende supporters bleven na afloop lang voor het stadion wachten. Manager Rudi Assauer, zelf een voormalig trainer, probeerde de gemoederen te sussen. Hij sprak van “een zwarte dag, maar geen catastrofe”.

Assauer en het bestuur gaven als verklaring voor het ontslag van Berger dat de verstandhouding tussen de trainer en de spelers slecht was en dat er geen vooruitzicht op verbetering meer was. Negentien van de 23 spelers wilden hem weg hebben. Alleen De Kock, de Belg Wilmots en twee amateurs stemden niet tegen de trainer. Berger, die rustig bleef, zei zelf dat de problemen waren begonnen toen hij vorig seizoen Youri Mulder om disciplinaire redenen naast het elftal had gezet. Mulder viel zaterdag in de tweede helft in.

Ondanks de wens van de supporters is er geen kans dat Berger nog terugkeert. De voormalig Oostduitser redde Schalke drie seizoenen geleden van de degradatie en haalde in de vorige competitie het UEFA-Cuptoernooi. Daarin versloeg de ploeg in de eerste ronde Roda JC. Het Schalke-bestuur wil snel de opvolger van Berger benoemen. De verwachting is echter dat veel trainers geen interesse zullen hebben om de 'besmette' functie te bezetten. Daarom zou manager Assauer misschien moeten inspringen.

Ook bondscoach Berti Vogts bemoeide zich met het ontslag. Hij noemde het “ongelooflijk” dat Schalke Berger had uitstuurd. De reactie van de fans kon hij wel waarderen. “Dat is het grootste compliment dat een trainer kan ontvangen.”

Vogts selecteerde overigens voor de WK-kwalificatiewedstrijd van woensdag in en tegen Armenië drie debutanten. Het gaat om Stephan Passlack (Borussia Mönchengladbach), Thomas Schneider (VfB Stuttgart) en Dariusz Wosz (VfL Bochum). Uit de voorlopige selectie vielen Mario Basler (Bayern München) en Heiko Herrlich (Borussia Dortmund). Thomas Strunz (Bayern München) vormt nog een twijfelgeval in de ploeg van negentien man.

Bayern München nestelde zich op de ranglijst in de Bundesliga vlak achter VfB Stuttgart en Bayer Leverkusen die beide vrijdag al hadden gewonnen. Bayern won met enig fortuin van HSV, 2-1. Nerlinger maakte het winnende doelpunt voor de thuisclub. Bayern-spits Rizzitelli viel uit met een spierscheuring.

In de onderste regionen behaalde het gepromoveerde Arminia Bielefeld zijn eerste overwinning. Tegen Werder Bremen werd het 3-1. Rob Maas speelde bij Arminia wel mee, Sonny Silooy niet. De voormalig Ajacied heeft te horen gekregen dat hij naar een andere club mag uitzien. De verdediger is overbodig geworden na de twee laatste aankopen. Trainer Ernst Middendorp trok Uwe Fuchs aan van het Engelse Millwall en Matthias Breitkreutz van Hansa Rostock.