Vierklau debutant in gelegenheidselftal

CARDIFF, 5 OKT. Kort na de laatste training van het Nederlands elftal, gisteravond in het Cardiff Arms Park-stadion, schatte hij de kans dat hij vanavond in Oranje de eerste WK-kwalificatie-interland speelt tegen Wales op vijftig procent. Want ook Winter kon zijn positie nog innemen, vreesde hij. Maar enkele minuten later, op enige meters afstand, maakte bondscoach Guus Hiddink tegenover de media aan alle onzekerheid een einde: Ferdi Vierklau debuteert vanavond in het Nederlands elftal als rechtsback.

In het centrum van de defensie keert Stan Valckx terug. “Want hij is goed in vorm”, aldus Hiddink. Dat de keuze op de 32-jarige PSV'er viel, ging ten koste van ploeggenoot Arthur Numan. De bondscoach had ook Bogarde in hart van de defensie kunnen posteren en Numan als linksback. Hiddink liet in het midden waarom hij voor deze optie heeft gekozen. De verdedigers worden niet aan één van de twee spitsen van Wales gekoppeld. “Saunders en Hughes zwerven een beetje voorin. Ze worden opgevangen in de zône. In principe kunnen alle vier de verdedigers met ze te maken krijgen.” Voorin speelt Ronald de Boer centraal als de diepe spits. Jordi volgt in zijn kielzog, enigszins opererend vanuit de linkerflank.

Veel ogen zullen gericht zijn op de 23-jarige debutant van Vitesse. Ferdi Vierklau, die als jeugdspeler uitkwam voor FAK uit Bilthoven en het Utrechtse Elinkwijk, was de eerste Nederlandse profvoetballer die profiteerde van het Bosman-arrest. Reeds halverwege het vorige seizoen tekende hij bij Vitesse een vijfjarig contract. Tot groot ongenoegen van FC Utrecht dat hem graag een nieuwe verbintenis had voorgelegd. Niet in de laatste plaats omdat hij nu in de zomer voor niets kon vertrekken.

Vierklau, die ook sprak met PSV, had zijn buik vol van Utrecht. “Ik werd bij Utrecht een beetje moe van alle toezeggingen die steeds niet werden waargemaakt. Ik heb vijf jaar in het eerste team gespeeld en we zakten elk jaar een plaatsje verder weg, zonder dat er werd geïnvesteerd. Daarnaast waren er kleine dingetjes. Zoals de belofte dat we een reisje naar Malta zouden krijgen als we niet degradeerden. We wisten ons te redden, maar naar die vakantie konden we fluiten want dat was een grapje geweest.”

Vierklau is een snelle, moderne verdediger die bij Vitesse zowel in het centrum als op de rechtervleugel opereert. Als de bal droog is, kan hij het leer bij een inworp tot voorbij de eerste doelpaal gooien. Hij beschouwt zichzelf als een Surinamer die Nederlander is geworden. “Ik ben geen lid van de Kabel.” In een interview in het weekblad Voetbal International liet hij begin dit jaar wat los over zijn manier van optreden. “Intimidatie is een wezenlijk onderdeel van mijn spel. Slimme trucjes, een beetje stiekem. Soms ook gemeen, ja.” Volgens Vierklau zijn die woorden uit zijn verband gerukt. “Maar dat ik probeer een aanvaller uit zijn spel te halen is logisch.”

Ondanks het definitief afhaken van Dennis Bergkamp en de absentie van nog twaalf potentiële internationals, heeft Guus Hiddink vertrouwen in het team dat vanavond tegen Wales de spits afbijt voor het WK in Frankrijk (1998). Er is een waslijst van geblesseerden en afwezigen, waarop de namen prijken van Bergkamp, Veldman, Kluivert, Eijkelkamp, Mulder, Davids, Overmars, Reiziger, Hoekstra, Stam, De Kock en Van Gastel. De bondscoach drukte de wél beschikbare spelers op het hart niet dezelfde fout te maken als in eerdere voorronden. “Een nederlaag in de eerste wedstrijd zou ook nu betekenen dat je zo'n misstap ternauwernood nog kunt recht zetten. Wales zal er extra op gebrand zijn ons een loer te draaien. Want spelen tegen het Nederlands elftal geeft altijd nog extra prestige.”

Bogarde speelt met een pijnstiller. Hij heeft al geruime tijd met een voetblessure en traint niet voluit. “Maar Bogarde is van nature zo sterk dat hij niet veel hoeft te trainen om in vorm te raken”, zei Hiddink in het monumentale Miskin Manor waar Oranje logeert. In dat landhuis, oorspronkelijk gebouwd in 1092, puzzelde Hiddink aan een gelegenheidsformatie waarvan in de volgende kwalificatiewedstrijd waarschijnlijk alleen nog het systeem herkenbaar is.

Mogelijk keert in de return op 9 november Marc Overmars terug. Hij had vanavond kunnen spelen als een van de twee spitsen, maar Hiddink vond het nog te vroeg hem op te roepen. “In overleg met Van Gaal heb ik besloten Marc niet te selecteren. Hij heeft een lange weg nodig gehad om terug te komen van die knie-operatie.”

Ook voor de rentree van Edgar Davids vond Hiddink het nog te vroeg. Nogmaals wees de bondscoach er gisteren op dat de tijdens het EK verbannen Milan-speler nog te weinig wedstrijdritme in de benen heeft. “Tegen Rosenborg in de Champions League speelde hij zijn eerste hele wedstrijd. We hebben gezegd dat hij eerst goed bezig moet zijn bij Milan. Alle problemen zijn in alle rust uitgesproken. Edgar wil weer graag voor Oranje uitkomen.” Davids wordt aan de linkerkant vervangen door Philip Cocu, maar ook reserve Giovanni van Bronckhorst werd kennelijk beter bevonden dan de gepassioneerde Amsterdammer.

    • Erik Oudshoorn